HAL Chetak

India deschide o nouă competiţie pentru un mega contract de de achiziţii militare, în valoare de aproximativ un miliard de dolari, pentru 56 elicoptere navale pentru misiuni de supraveghere, luptă anti-submarin, anti-terorism, culegere electronică de informaţii şi search and rescue.

Se urmăreşte acoperirea unui necesar de 900 elicoptere în decada următoare, incluzând 384 elicoptere uşoare pentru misiuni utilitare şi observaţie, 90 elicoptere nava multirol, 65 elicoptere uşoare pentru misiuni de luptă, 22 elicoptere grele pentru misiuni de atac, 139 elicoptere medii şi 15 elicoptere de transport greu, numere regăsite într-un raport mai vechi.

Noul RFP (request for proposal) pentru 56 elicoptere navale a fost transmisă către toţi producătorii majori de elicoptere – Boeing, Bell, Sikorsky, Kamov, Eurocopter şi AgustaWestland.

“The naval utility helicopter are planned for induction from 2016 (onwards),”

– a declarat şeful Marinei, Amiralul Nirmal Verma, care a precizat că pe lângă cele 56 elicoptere sunt solicitate trei simulatoare, 28 motoare de rezervă şi echipamentul asociat pentru opt ani de la semnarea contractului.

Elicopterele vor trebui să fie bimotoare, să aibă 4500 kilograme, capabile să opereze de pe punţile navelor şi  vor trebui să poată fi înarmate cu blocuri de proiectile reactive calibrul 70 mm, mitraliere de 12.7 mm, torpile uşoare şi încărcături de adâncime.

Aceste elicoptere vor înlocui bătrânele HAL Chetak aflate în serviciu de peste treizeci de ani.

Sursa: The Times of India

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.