India va cumpăra două avioane AWACS de tip Phalcon A-50EI pentru un total de 800 de milioane de dolari.

A-50EI AWACS

A-50EI AWACS

Forțele Aeriene Indiene au în dotare deja 3 avioane A-50EI AWACS echipate cu radarul EL/W-2090 începând cu anul 2009, conform contractului semnat cu Israel si Rusia in 2004 pentru 1,1 miliarde de dolari. Dar, ministrul de finanțe pe vremea aceea a sugerat că achiziția a două noi aeroanave AWACS este improbabilă din cauza costurilor mari atât de operare cât si de achiziție.

Totuși după lungi dezbateri si datorită rolului esențial pe care un AWACS îl are în războiul modern, s-a ajuns într-un final la un acord pentru achiziția a două noi aeronave.

În prezent un AWACS poate detecta ținte aeriene de toate tipurile (avioane de lupă, bombardiere, rachete de croazieră, drone, rachete balistice, etc), fiind o platformă fiabilă si foarte bună, putând fi folosită pentru a descoperi țintele aeriene pe o raza de aproximativ 400 de km în condiții normale de vreme.

Pe lângă această achiziție, India consideră cumpărarea a noi drone de supraveghere de tip IAI Heron precum si asa zisele drone kamikaze de tip IAI HAROP ce sunt folosite pentru a distruge țintele aflate la sol. De asemnea India speră sa obțină noi ATGM-uri, fabricate tot în Israel.

Într-un alt mega-contract, în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari, firma israeliană Elbit Systems este în competiție cu Nexter Systems din Franța pentru 400 de tunuri remorcate de 155 mm, urmănd ca alte 1,180 astfel de arme să fie fabricate în India.

De asemenea, India a semnat recent contracte de 633 milioane de dolari cu IAI (Israeli Aerospace Industries) pentru 66 de radare pentru controlul  focului, cu transfer de tehnologie. Aceste radare 3-D de supraveghere și de urmărire vor înlocui sistemele de radare Flycatcher învechite aparținând Army’s Air Defence Corps.

Toate aceste contracte arată faptul ca India este loială industriei de apărare Israeliene, continuând să își crească parteneriatul cu companiile israeliene. Prin urmare, Israelul a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de arme către India (alături de Rusia).

Cristian Oancea