Avionul Rafale Marine va fi evaluat de către Marina Indiei luna aceasta ca parte a programului MRCBF (Multi Role Carrier Borne Fighters) care are ca scop achiziția, conform planurilor curente, a cincizeci și șapte de avioane multirol navalizate.

Rafale M

Rafale M

Marina Indiei dorește un avion care să poată fi utilizat de pe portavioane în configurația STOBAR (echipat cu trambulină) și în configurația CATOBAR (cu catapulte și cabluri de stopare) capabil să execute misiuni de apărare aeriană, recunoaștere, lovire și război electronic.

Platforma care va fi selectată va trebui să dispună de o capacitate de încărcare semnificativă și senzori foarte performanți, cum ar fi un radar AESA. Două avioane sunt favorite în acest program: Dassault Rafale M și Boeing F/A-18 Super Hornet.

Conform presei indiene, Rafale Marine va fi subiectul unor teste intense pentru aproape două săptămâni pe platforma terestră de la Baza Navală Goa.

În luna Martie va urma perioada de testare a lui Super Hornet.

Dacă testele cu Rafale M vor fi satisfăcătoare, Marina Indiei ar putea închiria patru sau cinci astfel de avioane din Franța.

“There is a strong possibility that the Indian navy will ask the French manufacturer to hire four to five Rafale M in 2022 so that the aircraft carrier [INS Vikrant] is made operational. India already has a maintenance and training center for the Rafale piloting at Ambala air base.”

Ce zice expertul de Facebook*

*Mulțumesc, Observatorul Militar

Eh. Greu la început de an, nu? Dar hai.

Buba, pentru că întotdeauna e ceva rău în spate, este reprezentată de problemele Indiei cu avioanele ambarcate tip MiG-29K aflate în exploatare.

Vi-l mai amintiți pe expertul Valentin Vasilescu, fost pilot de MiG-21 clasic, fost adjunct la Otopeni, fost arestat în dosarul Țigareta II?

Da, da, daa, acel Valentin Vasilescu pe care îl citeați unii dintre voi cu imaginația încălzită, alții cu nostalgia vremurilor comuniste și doar puțini cu realism.

Acel Valentin Vasilescu care scria că România ar trebui să cumpere avioane tip MiG-29K. Vaai, ce vă mai duceați după fentă citindu-l… Unii.

Da, acel Valentin Vasilescu care publica pe Vocea Rusiei/Sputnik.  Acel Valentin Vasilescu preluat pe rețele de saituri de dezinformare și manipulare care acum sunt active pro-Rusia și care vă duc de nas cu pandemia…

Acel Valentin Vasilescu pe care mulți îl credeați când critica orice achiziție a Armatei României.

Eh, Indienii au probleme mari cu avioanele MiG-29K. Probleme cu piesele de schimb, dar și cu disponibiliatea. În plus, nouă procente din cele patruzeci și cinci de avioane livrate au fost pierdute între anii 2017-2020. În doar trei ani!

MiG-29K - Indian Navy

MiG-29K – Indian Navy

Nu luăm și noi niște MiG-29K?

Că deh, Rafale ne pute. Nici nu l-am luat în seamă în competiția românească, deși ieșea mai ieftin în exploatare decât Typhoon.

Sau nu se pupa cu F-35… Că tare s-a mai potrivit în continuitate MiG-21cu F-16… Sau tare s-ar mai lipi perfect F-16 cu F-35…

Nu țin partea lui Rafale, India va decide ce îi este mai potrivit dintre Rafale și Super Hornet.

Doar că… cineva, alt expert din online, unul străinez cu un număr enorm de abonați la canalul de Youtube, îl numea Lord of The Jets pe Rafale pentru anul 2021.

Evident, acel cineva nu era expert în editoriale pe la vreo publicație militară românească. Și nici nu zbura pe Rafale, desigur.

P.S.: Bine că nu ne-am luat după Valentin Vasilescu, să cumpărăm MiG-29K… Acum am fi cerșit pe la Paris niscai Rafale. Ambarcabile, ca și MiG-29K. 🙂

Iulian Iamandi