F-16 olandeze

F-16 olandeze

Necazul – sub forma unor proiectile de 20 milimetri – a lovit turnul de control al poligonului Vliehors din insula olandeză Vlieland, în cursul unei sesiuni de antrenament pe data de 4 Noiembrie.

Cele câteva boabe de 20 mm care au lovit turnul de control au produs pagube minime, cei doi controlori care iși vedeau liniștiți de treabă în respectiva locație scapând nevătamați dar cu o sperietura zdravănă. Forțele Aeriene Olandeze au demarat imediat o anchetă asupra cauzelor incidentului.

Pilotul, a reusit extraordinara performanță ca, în timpul unei trageri aer-sol cu tunul Vulcan de 20mm, să confunde ținta din poligon, cu turnul de control al poligonului. Nu pot decât sa mă intreb dacă nu cumva încurcă și altre chestii de trebuință :D.

Performanța e cu atat mai mare cu cât între țintă și turnul de control e o distanță de doar 500 metri…

Oricum se pare că nu este primul incident de acest gen din poligonul Vliehors…

În 2001 doi călăreți teutoni de Tornado au pus pe același turn căteva boabe trase din tunul Mauser BK27, iar în 1992 o rachetă aer-sol lansată de un F-16 danez a provocat răni ușoare unui angajat al poligonului…

Incidentele de acest fel su fac altceva decât să sublinieze – dacă mai e nevoie – importanța executării tragerilor reale cu muniție aer-aer și aer-sol.

Via:

FG

– Marius Constantin –