h215

H215

Conform ziarului Bursa, Airbus Helicopters vrea sa vanda Romaniei un numar de 10 elicoptere de tipul H215 Super Puma, pentru un pret de aproximativ 150 de milioane euro.

Aparate care ar putea sa fie folosite de catre Romania pentru misiuni sub egida ONU.

Ca alternativa, MApN-ul ar avea insa in vedere modernizarea de catre IAR-Ghimbav a unui numar de 10-12 elicoptere IAR-330 pentru un pret estimat de 68 milioane euro.

Elicopterele pe care Romania le-ar putea pune la dispozitia ONU, ar urma sa fie cedate in regim leasig cu o limita de utilizare de 600 ore de zbor.

In oferta pe care Airbus Helicopters (prin compania Malta Lease Company), a transmis-o Romtehnica, se mentioneaza ca un general francez detasat la ONU, se va alatura echipei care va pregati contractul dintre Romania si ONU.

Articolul din Bursa se lanseaza in afirmatii si speculatii care pot avea mai multa sau mai putina acoperire, insa in ultima perioada este evidenta agitatia din jurul unui posibil contract de achizitie de catre Romania a unui numar de elicoptere, aici putem mentiona declaratiile venite dinspre Airbus Helicopters si promovarea pe care Bell o face elicopterelor UH-1Y Venom si AH-1Z Viper.

– David Victor –