Diverse Rachete balistice

Încă o tragere cu racheta balistică rusească “Bulava” s-a soldat cu un eșec

racheta-bulava

Lansare Bulava

Conform site-ului francez “Zone Militaire”, din 24 de trageri cu racheta balistica rusească tipul RSM-56 Bulava (cod NATO: SS-NX-30) efectuate între 2004 și 2015, doar 15 au fost considerate reușite, conform “Pravda”. Deci, în acest caz trebuie spus ca deși se merge pe descurajare nucleară, și ideea este sa se obțină 100% reușită, aceste eșecuri confirmă faptul că racheta nu este pregatită. Mai ales că este sortită să devină arma principală a forței oceanice strategice ruse.

În noiembrie 2015, un submarin nuclear lansator de rachete, Vladimir Monomakh (clasa “Borei”) a tras două rachete din imersie. Una s-a auto-distrus imediat ce a fost lansata, iar celeilalte i-a lipsit precizia. Conform anchetei, acest dublu eșec s-a datorat “defectului de construcție”.

Pe 27 septembrie a avut loc un test similar, tot cu două rachete Bulava, ce au fost lansate de pe submarinul Yuri Dolgorukyi, din Marea Albă. Era de așteptat ca cele două rachete sa zboare pana la poligonul de încercare din Kura, în peninsula Kamchatka. O singură rachetă a ajuns in poligon, cealaltă s-a autodistrus în aer la puțin timp după lansare.

Autodistrugerea unei rachete se face de obicei dacă deviază foarte mult de la traseu, din cauza problemelor de la sistemul de directie sau a unei probleme la motor.

Se pare că la cea de-a doua rachetă au fost probleme de fabricație sau de controlul calitații.

Racheta Bulava are o rază teoretica de 8000 km. Poate transporta 10 ogive nucleare pe o traiectorie independentă.

 

Sursa:
Zone Militaire

Iuliu P0povici

10 Comments

    • se pare ca “francejii stie” mai bine: “Sur les 24 tirs de missiles balistiques mer-sol de type RSM-56 « Boulava » (code Otan : SS-NX-30) effectués entre 2004 et 2015, seulement 15 ont été considérés réussis, d’après les chiffres donnés par le quotidien russe « Pravda » .”

      • Citeste mai atent articolul de mai sus chiar la inceput. Spune “racheta balistica rusească apă-aer de tipul RSM-56 Bulava”.Cat despre francezi ce sa zic daca o fi ziaristul respectiv va Marie-Jeane de la noi pentru care M era abrevierea de la metru nu de la mila si pentru care Abramsul mergea cu 54 metri/h atunci nu are rost sa mai comentez.

  • Rachetele erau punctul lor forte, de departe. Ma mira ca nu sunt capabili la ora actuala sa modifice designuri vechi, dar dovedite pentru greutati usor diferite ca greutate si pentru electronica actualizata. Ma face sa ma intreb cat ar putea fi adevarat si cat dezinformare la un astfel de capitol. Sa nu uitam totusi ca americanii echipeaza rachetele Atlas V cu motoare de conceptie ruseasca intr-un contract vechi de aproape 20 de ani de zile deja. Nu este o decizie intamplatoare.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: