…pentru Marina Militare Italiana.

In 2016 santierul naval Fincantieri din Muggiano a livrat marinei italiene al patrulea submarin din clasa U-212A proiectat de nemtii de la TKMS (ThyssenKrupp Marine Systems) si construit sub licenta.

S527 Scire

Programul a fost lansat in anii ’90 ai secolului trecut si a constat in livrarea a 6 submarine pentru Germania si doua, usor modificate, pentru Italia (Salvatore Todaro si Scire intrate in serviciul marinei militare in 2006, respectiv in 2007). In 2008, Roma a exercitat optiunea pentru inca doua submarine tip U-212A, Pietro Venuti si Romeo Romei.

Pe langa cele 4 U-212A fabricate in licenta si livrate pana in 2016, Marina Militare mai are in inventar 4 submarine din clasa Sauro. Acestea, proiectate la sfarsitul anilor 70 si intrate in serviciu intre 1988 si 1996, urmeaza a fi retrase din inventarul Italiei in 2018-2022.

In acest context, cu ocazia ceremoniei de lansare la apa a fragatei Antonio Marceglia (a opta dintre cele 10 fregate multifunctionale FREMM comadate), ministrul apararii Roberta Pinotti a facut publica intentia de a achizitiona inca doua submarine U-212A cu o valeoare estimata de aproximativ 1 miliard de euro.

“Programul includea 6 submarine. Patru au fost deja livrate, iar pentru celelalte doua au fost aprobate fonduri in bugetul pe 2018”, a declarat Pinotti cu ocazia ceremoniei de la santierul naval Fincantieri Riva Trigoso.

***

Pana acum stim urmatoarele:

  • Marina Romana are in derulare o analiza tehnica pe baza careia se va face selectia tipului de subnarin ce se doreste a fi achizitionat;
  • s-au purtat primele discutii la nivel inalt cu Germania fiind abordat si subiectul submarinelor;
  • Fincantieri, ca fabricant sub licenta al submarinelor U-212A, are un protocol de colaborare semnat cu nemtii de la TKMS;
  • tot Fincantieri detine deja pachetul majoritar de actiuni la doua santiere navale din Romania: Vard Tulcea si Vard Braila.

…dar mai e mult pana departe, pana dupa 2020.

Marius Constantin