DDG-175 Myoko (via DefenseIndustryDaily)

DDG-175 Myoko (via DefenseIndustryDaily)

Cu ochii peste baltă, la mărețele realizări științifice (cu posibile utilizări militare) ale poporului Kim Jong-un-ez, japonejii au ajuns la concluzia că ar fi bine să-și extindă capabilitățile anti-rachetă.

Astfel, Ministerul Apărării din Țara-Soarelui-Rasare a manifestat intenția de achiziționare a înca două distrugătoare AEGIS, capabile să asigure apărarea anti-rachetă a Arhipelagului. Extinderea acestor capabilități va fi pusă pe hârtie în cadrul unei noi strategii de apărare ce va fi făcută publică mai la vale, spre sfârșitul anului.

Toată hărmalaia a început în această primăvară, odată ce nord-coreenii au pregătit lansarea unui satelit pe orbită, demers interpretat de mulți ca fiind doar o sesiune de testare a a tehnologiei rachetelor balistice. Cu acest prilej, niponii au dislocat două distrugătoare AEGIS, echipate cu interceptoare SM-3 si baterii Patriot Advanced Capability-3. Dispozitivul a fost complet retras abia la sfârșitul lunii trecute, după ce în Mai o parte din interceptoare au fost trimise fiecare pe la casele lor.

Revenind la planurile niponilor…

Pentru moment patru distrugătoare AEGIS SM-3 sunt în serviciu, alte două fiind în proces de modernizare și reechipare, urmând a fi livrate beneficiarului și operaționalizate până în 2018.

De asemenea se așteaptă semnarea de contracte pentru încă două unități: una în anul fiscal 2015, respectiv una pentru 2016. Ambele ar trebui să fie complet operaționale pâna în 2020.

Via:
Timpurile japoneze

– Marius Constantin –