Un atac sirian asupra oraşului Homs s-a soldat cu uciderea a zeci de persoane, în timp ce Marile Puteri încearcă strategii diplomatice pentru oprirea violenţelor în această ţară, după ce o reoluţie a Consiliului de Securitate a ONU a murit în faşă.
Ministurl rus de externe, Serghei Lavrov, a sosit în Damasc pentru a face presiuni asupra preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a-l convinge pe acesta să implementeze reforme democratice, după ce Rusia şi China şi-au folosit dreptul de veto la ONU împotriva unor măsuri împotriva Guvernului Sirian, după 11 luni de revolte.
Lavrov a declarat că Moscova încearcă: “the swiftest stabilisation of the situation in Syria on the basis of the swiftest implementation of democratic reforms whose time has come“.
Iniţiativa Rusiei vine la scurt timp după ce Statele Unite ale Americii au închis ambasada din Damasc, iar Belgia şi Marea Britanie şi-au retras ambasadorii.
Preşedintele Barack Obama a declarat într-un interviu acordat NBC:
“I think it is very important for us to try to resolve this without recourse to outside military intervention. And I think that’s possible,”
În acest timp, profitând de incapacitatea statelor membre ale Consiliului de Sercuritate al ONU de a se pune de acord, gloanţele, rachetele şi proiectielel de artilerie continuă să facă victime în rândul sirienilor revoltaţi împotriva regimului preşedintelui Assad.
“The rocket shelling didn’t stop through the night. The rocket shelling and the mortar bombing is all around Homs,”
“The people don’t have bread to eat. The condition in the neighbourhood is quite miserable. Snipers are everywhere. We are just waiting to be killed. We don’t know what to do.”
Cu o zi în urmă, SOHR (Syrian Observatorz for Human Rights) a comunicat că cel puţin 29 de civili şi-au pierdut vieţile, iar alte câteva zeci au fost răniţi în timpul bombardamentelor recente care au vizat Khaldiyeh, Bab Amr, Inshaat şi Bab Sbaa.
Un clip video trimis televiziunii Al Jazeera din partea activiştilor opoziţiei, prezintă devastările cauzate de ofensiva armatei siriene în suburbia Bab Amr, din oraşul Homs:
Da, asa e lumea in care traim, intre timp marile puteri sunt preocupate cu flexarea muschilor in Iran ca este inamicul Israelului in timp ce putin mai pin vecini curge sange de arab nevinovat, neluandu-se nicio masura….
Sange arab si nevinovat.Hmmm.La fel erau nevinovati si rebelii aia anti-Muammar.Pana au au inceput sa o puna de niste maceluri,ceve epurari,neste zeci de mii de morti(pana acum),neste baze pt. alde teroristen bulangisten.Fie Assad castiga si razboiul asta mai costa vreo 10000 de morti,fie rebelii castiga,fac cateva sute de mii de victime si refugiati printre Allawiti si crestini,se duce naibii statul secular etc…
Atat interesul nostru in sens mai extins cat si un soi aparte de umanism impun o victorie cat mai rapida a lui Assad.Ce e drept,interesele altora nu tin cont de asta si au nevoie de partie pt. un mic razbel mai la est de Siria.
Mai sunt unii care au oroare de revolutii.Arabia Saudita nu e amica cu Assad,dar tare nu ar vrea ca babulanii din Siria,cu tot arsenalul sirian pe mana(si e ceva) sa se apuce de instigat la revolta.Grele decizii si naspa zile sa fii print saudit si sa mai fi si ceva sefut peste spioni si speciali.Pe de o parte ciocanul,pe de alta nicovala.
Stai tu linistit ca ce se intampla acum in Siria are legatura cu conflictul dintre Iran si Israel.Atata timp cat Siria , aliata traditionala a Iranului, sta in picioare Israel nu va ataca Iranul.Cand pica Siria , si in Israel nu va exista un conflict de granita , iar Hezbolah va primii mai greu sau deloc prin Siria armament si banii pentru razboiul purtat cu evreii….bang ….cateva rachete au sa loveasca instalatiile nucleare iraniene.
Tu de ce crezi ca se opune Rusia cu atata inversunare, stie ea ce stie 🙂
Dar China si Rusia s-au opus prin veto unei condamnari singulare doar a lui Assad. Ei au spus ca in rezolutie nu se condamna deloc partea adversa care a atacat cu arme fortele guvernamentale. Exact ca in Libia. Ca occidentul ia partea doar unei parti care e convenabila pt. el si ca asta nu vor permite. E de bun simt.
Mai sa fie, Kremlinul a devenit mama obiectivitatii. Parca ei nu iau partea dupa cum le dicteaza interesele.
Clar… le e frica ca pierd un aliat si o piata de desfacere pentru jucarii.