Submarin din clasa Dolphin, in santierul naval din Kiel

Submarin din clasa Dolphin, in santierul naval din Kiel

Cu nu prea multe pachete de ţigări în urmă, vorbeam despre atacul asupra depozitului sirian unde erau stocate rachetele antinavă Yakhont…

Iaca, începe să se facă lumină.

Vinovaţii se pare că sunt marinarii israelieni, de data aceasta. Da, marinarii şi nu aviaţia – ca de obicei, nimicitoare de vecinaşi deranjanţi ai micului stat evreu.

Mai exact, unul dintre submarinele Dolphin de construcţie germană a lansat o rachetă de croazieră care a lovit depozitul unde se găseau 50 de rachete antinavă Yakhont P-800, in cadrul unui atac coordonat şold-la-şold cu americanii.

Sursa: The Jerusalem Post

Minunat…

Acum puţin peste un an şi o lună, sub aceeaşi poză, aveam următoarea ştire:

Conform publicaţiei Spiegel, Germania ajută Israelul să-şi dezvolte capabilităţile nucleare.

Conform anchetei de amploare desfăşurată de către cei de la Spiegel, Israelul îşi echipează submarinele care au fost construite în Kiel şi în mare parte plătite de către guvernul Germaniei, cu rachete de croazieră cu încărcături nucleare.

Rachetele pot fi lansate cu ajutorul unui sistem hidraulic secret.

Faţă informaţiile dezvăluite de către Spiegel, ministrul israelian al apărării Ehud Barak a declarat reporterilor aceleiaşi publicaţii că germanii ar trebui să fie mândri că au asigurat existenţa statului Israel pentru mulţi ani.

În trecut, guvernul german a declarat că nu este la curent cu amplasarea de armament nuclear pe submarinele aflate în construcţie în Germania. În prezent însă, foşti membri importanţi ai ministerului german al apărării, cum ar fi secretarul de stat Lothar Ruhl şi fostul şef cu planificarea Hans Ruhle, au declarat către Spiegel că dintotdeauna au admis că Israelul va amplasa arme nucleare pe submarine, Ruhl chiar a purtat discutii legate de acest aspect cu oficiali militari la Tel Aviv.

Israelul are o politică de a nu comenta oficial asupra programului armamentului nuclear, însă documente din arhiva ministerului de externe german specifică în clar faptul că guvernul german cunoştea acest program încă din 1961, ultima discuţie din care s-a evidenţiat acest fapt a avut loc în anul 1977, când cancelarul german Helmut Schmidt a vorbit cu ministrul de externe de atunci al Israelului, Moshe Dayan, legat de această temă.

Trei submarine au fost deja construite de către şantierul naval HDW din Kiel, iar alte trei submarine vor fi livrate Israelului ăână în anul 2017.

Mai mult, Israelul ia în considerare comandarea altor trei submarine.

Sursa: Spiegel

Pe când o nucleară tactică pleznită peste harta vreunuia mai slab?

Era să zic… pe când o reacţie a ONU…, dar m-am lipsit. O.N.U. există la mişto.

 

– Iulian Iamandi –