Ministerul Apărării al Belarus a informat despre sosirea componentei aviatice rusești dislocată pentru un exercițiu militar comun la nivel tactic.

Belarușii au anunțat anterior exercițiul mixt fără a preciza alte detalii, dar după unele informații acesta se va desfășura în intervalul de timp 16 Ianuarie – 1 Februarie 2023.

Foarte interesant este că deși pe la noi pensionarii militari pro ruși și idioții utili se activează și critică de fiecare dată, motivând utilizarea surselor ucrainene… Polonia stă cu ochii pe Belarus și deseori folosesc osint mixt sau comparativ, iar când vine vorba de Belarus mă orientez mai mult spre polonezi.

Pentru că Belarus poate fi cheia, problema sau poate chiar soluția acestui război. Și nu trebuie să privim Belarus doar din direcția Ucrainei.

Belarus este partea cea mai perversă implicată în războiul ruso-ucrainean.

Șahul pe care îl joacă Lukashenko cred că îl face și pe Kadyrov să crape de invide, pentru că Cecenia pierde luptători direct pe front și nu se alege cu nimic față de Belarus care nu a intrat încă în horă ci doar scuipă semințe de pe margini și mai toarnă în pahare. Chiar dacă de pe teritoriul Belarus s-au lansat atacuri și se execută misiuni SIGINT/ELINT.

Foate probabil că dacă Polonia nu ar fi fost membră NATO, s-ar mai fi deschis un front. Iar prima lovitură de sabie nu sunt sigur cine ar fi dat-o. Presiunea lui Lukashenko nu apasă doar pe gardul cu Ucraina… iar un atac preemptive strike dinspre Varșovia nu ar fi surprins pe nimeni.

Dar… nu suntem într-o istorie alternativă.

Și exercițiul ăsta ruso-belarus este de urmărit.

Că poate se transformă în altceva, după cum și polonezii zic.

Iulian Iamandi