Yak-130

Yak-130

Ministerul rus al Apărării intenţionează ca la MAKS, pe Jukovsky, care se va ţine în August, să ne prezinte pentru prima dată o formaţie de acrobaţie aeriană care va evolua pe avioanele de antrenament pentru luptă tip Yak-130 – anunţă Izvestia, citând o sursă din Statul Major al Forţelor Aeriene.

Un Yak-130 în culorile viitoarei formaţii şi dotat cu generatoare de fum, este deja disponibil, iar numărul va creşte până la MAKS 2013.

Noua formaţie de acrobaţie aeriană va fi organizată în baza experienţei acumulate de o alta existentă, de exemplu “Swifts”, care mai dispune de doar două avioane MiG-29 zburabile.

La finalul anului 2012, doi piloţi din “Swifts” au fost trimişi la baza de antrenament a VVS din Borisoglebsk Voronezh, pentru pregătirea unui grup de instructori şi piloţi care vor forma echipa ce va fi dotată cu Yak-130 pentru acrobaţie aeriană.

În prezent nu se cunoaşte numele noii echipe de acrobaţie, nici cui se va subordona. Probabil va fi formată din membri ai 4 TsBP i PLS (Centrul 4 Luptă şi Antrenament pentru Trecere) de la Baza Aeriană Lipetsk, echivalenta rusească pentru Nellis AFB.

Principala misiune a noului grup fa fi aceea de promovare a avionului Yak-130 pe pieţele străine.

Sursa: Lenta

 

– Iulian Iamandi –