Terestre

In 2019 vor intra in dotarea Rusiei noile tancuri T-90 modernizate

Primele duzini de tancuri modernizate T-90M vor ajunge la trupele Rusiei în anul următor, a declarat pentru TASS o sursă din ministerul rus al Apărării.

Tanc T-90M

Tanc T-90M

“In 2019, the Russian Army will get the first batch of heavily modernized T-90M tanks in the amount of several dozen vehicles.” – spus sursa.

Contractul cu privire la furnizarea de tancuri modernizate T-90M către trupe a fost semnat între Ministerul Apărării și constructorul de blindate Uralvagonzavod anul trecut în cadrul târgului internațional de armament Army-2017.

Tancul T-90M a fost echipat cu un motor nou și echipamente moderne, cum ar fi ultima versiune a sistemul ERA Relikt. Cel mai probabil, Rusia va recepționa într-o primă fază un batalion complet de tancuri T-90M.

Uralvagonzavod a comunicat acum ceva timp că tancul modernizat T-90M a depășit considerabil predecesorul T-90A în ceea ce privește eficiența de luptă în cadrul exercițiului strategic Zapad-2017.

Iulian Iamandi

23 Comments

 • tot un T72 e dar ceva mai bun, au pus un blindaj mai de Doamne-ajuta si gata cica au scos un tanc nou… da tot ala din 90 e.

 • Sunt tare curios ce exact se va implementa pe T 90M-ul varianta ruseasca din T 90 SM -ul prezentat acum 4-5 ani. T 90 nu este T 72 desi poate ca ne-am dori sa fie a fost substantial imbunatatit in comparatie cu T 72 B3(ultima mare succesiune de upgrade-uri)
  Asta pentru mine inseamna ca T 14 asa cum anticipam mai are mult de testat pana ajunge ceea ce hartia si valorile de pe ea promit pentru acel model.
  Concluzia mea T 72-ul upgradat inca este un tanc valabil atunci cand este folosit cu tacticile potrivite si Polonia face foarte bine ca pastreaza unitatile de T 72 si PT91 in dotare.
  Noi ar trebui ca solutie de stop gap sa folosim T 72-urile noastre aduse la zi deoarece 125mm odata cu intrarea tarilor estice in NATO a devenit practic calibrul stndard al partii estice ijncepand de la Polonia si pana in Adriatica cu Croatia.
  Exista pachete la cheie care se pot folosi pentru T 72 si care pot fi aplicate pentru a-l aduce cat se poate de aproape de familia de MBT-uri NATO.
  Sigur este carpeala dar cand ai doar 54 TR 85M1 nu o sa mai para asa de nesemnificativ numarul de T 72-uri pe care le-am putea moderniza.
  Cum bani pentru Leopard 2 sau Abrams nu prea se vad nu o sa avem de ales in momentul in care Rusia este din ce in sce mai agresiva.

  • Cred ca T-72 in armata romana este o fundatura. Sunt numai 30 din care nu stiu cate mai sunt functionale. Tot fundatura este si Bizonul, imi pare rau s-o spun nu mai avem ce continua la el. Sansa armei tancuri la noi este schimbarea liniei de tancuri chiar daca vorbim de un efort financiar logistic si organizational destul de costisitor. Cumva trebuie urmat acelasi drum ca si in cazul aviatiei cu mentiunea ca UMB Bucuresti dupa incheierea contractului Piranha 5 ar asambla noile tancuri si chiar mai mult indiferent ce model ar fi acestea.Urmand exemplul rusilor ar putea fi reluat proiectul T125 transformandu-l intr-un T-90 romanesc.

 • Romania prin guvernele PSD nu au investit un leu in cercetare militara .Astazi avem 54 tancuri tr85 m1 si restul sunt modele vechi t 55 de cand era bunica fata .Lipsa de patriotism si de minim respect fata de armata romana precum si de economia acestei tari face ca noi sa depindem 100 la suta de tehnologie straina .Daca se investea in cercetare poate astazi puteam construi un tanc capabil cu performante bune .Cu asa armata inconjurati numai de dusmani suntem victime sigure asta daca SUA nu ne va mai proteja .Nu inteleg ce este in capul politicienilor cum pot fi atat de iresponsabili fata de tara si de cetatenii ei .Ce poate face Romania in fata unei tari ca Rusia cu 54 de tancuri .

  • Iar guvernele CDR, PDL, PNL si Ciolos cat au investit in cercetare militara? Asta-i grija pentru apararea nationala sau militantism politic partizan mascat? Sau unde nu ne place nu se pune ca-s “de-ai nostri”.

  • bine eu acum cred ca Romania nu este capabila sa produca nicun tanc care sa fie in primele 10 la nivel mondial motiv pentru care in lipsa atingerii acestor parametri nu are sens sa ne apucam singuri.
   Singura posibilitate aste achizitia de licenta de la un model consacrat ceea ce iarasi nu are sens la numarul pe care ni-l propunem.

   • Chestia cu Tr125 era mai mult un exercitiu de imaginatie. Folosind calea batatorita de Bizon se poate scoate un tanc mai bun din Tr 125. Tot prin colaborari. Altminteri decat sa razui rugina de pe T72 urile noastre mai bine cumparam alte tancuri.

  • Sa fim seriosi ca nu numai guverne PSD au fost….O gramada de ani au fost si asa zisa opozitie care au semnat contracte idioate si fara o minima logica….vezi PIRANHA in pofida SAUR, unde tab-ul nostru era cel putin la fel de bun, aveam posibilitatea sa-l dotam cu blindaj chiar si 3b, au demonstrat-o cei de la Moreni atat blindajul performant cat si posibilitatea de a fi echipat cu diverse turele in functie de misiuni, deci mai multe variante! Te luptai pentru export, s.a.m.d, dar au fost afaceri monstruase, mizerabile. Cam in tot ce s-a achizitionat inclusiv marele Patriot, chiar si PAC3, are lacune mari in pofida costului exagerat! Dar tarile din NATO trebuie sa faca bani prin impunere a unor harburi catre tari care practic sunt COLONIE!

    • Draga, John, suntem in situatia actuala datorita unor Johni ca tine care cred in continuare in acest fum, miraj american care este in filme si pe hartie. Realitatea este cu totul alta si o poti vedea daca esti OBIECTIV si cu ochii deschisi!
     Am destule exemple care dovedesc faptul ca realitatea americana nu e cea pe care o stim noi in Romania!!! E valabil si cu Europa de vest…..Trebuia de mult sa va fi convins de asta, timpul totusi nu e pierdut!

     • Hai ma plimba ursul, trollex. Mai baga o pufoaica acolo la tine in yurta si pe urma mai povesteste ce minunati sunt siberienii tai ca poate te crede vreunul. Nu stiu cand o sa bagati la cap ca va rupeti degetele degeaba in tastaturi, dragi tovarasi.

 • Cel mai usor de aflat pedigree, sau cum descoperi repede un arbore genealogic interesant. Am luat pur si simplu primele fragmente de la fiecare pagina de wikipeda; iata cum incept articolele despre tancurile rusesti:
  – T-90MS – Also known as T-90SM is a new modernised (M) version of the export tank T-90S…
  – T-90S – Export version of the T-90, later adopted by the Russian Armed Forces as the T-90A….
  – T90A – Russian army version (ofT90)…
  – T90 -The tank is a modern variation of the T-72B…
  – The development of the T-72 was a direct result of the introduction of the T-64 tank…
  – The T-64 is a Soviet second-generation main …a more advanced counterpart to the T-62….
  – The T-62 is a Soviet main battle tank …a further development of the T-55 series

  Chiar am luat prima propozitie din fiecare articol; in 2 cazuri am luat de fapt prima propozitie dela capitolul “development”.

  • Si da si nu – daca te uiti vei descoperi o serie de diferente intre T 72 si T 90 mai ales versiunea T 90 MS – de asta sunt de-acord cu ei ca l-au redenumit cu alt nume si au spus ca este un nou tanc.
   Asta vine suprapus ca T 72-ul s-a umplut de anti glorie in Irak 1991 unde rezultatele Irakului au fost catastrofale.
   Era un general american care declara pe Discovery ca rezultatele ar fi fost aproape aceleasi daca irakienii aveau Abrams si americanii T 72, la nivelul lui 1997-1998 eram prea mic ca sa inteleg acel aspect fiind fermecat de tehnica USA – acum dupa ce irakienii si sauditii au umplut de glorie eterna si Abrams-ul am inteles propozitiile astea ale generalului american.
   Concluzie fara echipaj pregatit nu vei face nicio branza cu un hardware superior daca tu la nivel de corp de armata esti varza.
   T 72 odata cu razboiul civil din Syria unde in afara de cateva episoade unde s-a luat-o cu brio de la rachete antitanc moderne rusesti si americane s-a dovedit extrem de fiabil si util mai aleas atunci cand a grefat pe vechiul model noua tehnologie de bruiaj.
   Sunt convins ca evereii de exemplu sunt capbili sa mearga foarte departe cu el, sunt de asemenea convins ca ppolonezii nu le modernizeaza degeaba pe ale lor T 72 si derivatele din acesta.

 • Orientul mijlociu a fost gazda multor contra-performante ale tehnicii rusesti; totusi acolo planeaza suspiciuni ca si utilizatorii nu au fost la inaltime, ba chiar am vazut opinii care spuneau ca daca erau tanchisti rusi alta era situatia. Nu cred. Pentru mine “gloria” T-urilor a fost Cecenia, unde tancurile, echipajele si ofiterii s-au intalnit pentru prima oara, cu rezultatul devastator stiut (tancurile erau din depozitele alocate zonei/frontului Caucaz, ofiterii erau alocati pe criteriul armei iar echipajele erau din unitati raspandite pe tot teritoriul CSI). Ca sa fie tacamul complet nici unul dintre cei 3 factori amintiti nu era chiar la categoria “elita”, ba chiar din contra. Rezultatul : doar echipajele rusesti se temeau mai mult de T-uri decat cecenii.

  De acord cu tine ca diferentele fiecarei actualizari sunt importante si relevante, si ca ultima varianta a fost la nivel competitiv la momentul lansarii. Cred totusi ca rusii in ultima perioada nu-si mai permit nici macar aceste actualizari. S-a intamplat prima oara la T80 unde au actualizat putine (parca 400 de U-uri) dar se spunea ca 80-urile sunt prea scumpe si merg pe mana 72-urilor, la care au adaptat avantajele 80-ului si au ajuns la T72B, unde au modernizat intr 2 si 3 mii. Au spus ca nu are rost sa faca mai multe pentru ca apare T90 din care nu au prea reusit sa faca (7-800?)…ca se prabusise URSS. SI pe acesta l-au modernizat/Vladimirizat dar doar 3-400. Oare S/SM/M/M2 cate vor reusi? Sper sa aud cat de curand ca nu prea are rost, pentru ca …Armata.

 • Inca din al 2-lea razboi mondial rusii au facut tancuri performante si nu intamplator tancul t-34 a fost declarat cel mai bun din acea perioada!
  T 72b3, este un tanc de 48 tone, practic un alt tanc, a ramas doar scheletul de la vechiul t72, in rest vorbim de complet alt tanc. De la suspensii, transmisie, blindaj cu protectie reactiva RELIKT, sisteme opto-electronice noi, armament nou, etc.
  T 90ms este cu mult superior t90! S-a dovedit ca este un tanc exceptional!
  Daca ne uitam la caracterul tehnico-tactic, vedem acest lucru..Important este, in general, sa fim OBIECTIVI si sa nu fim manipulati de tot felul de neica nimeni si daca ne intereseaza subiectul sa ne informam cat mai in detaliu!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: