În cadrul IDEF ’13, Turcia şi Indonezia s-au înţeles să dezvolte în comun un tanc mediu. Conform acordului compania privată FNSS Defence Systems din Ankara urma să lucreze cu PT Pindad, fabricant de armament aflat în proprietatea statului.
Recent, indonezienii de la PT Pindad au anunţat două prototipuri pentru anul 2015.
Treaba asta s-a întâmplat în cadrul unei vizite oficiale a unor domni băştinaşi de rang înalt, cu nume greu de reţinut, la ale căror întrebări faţă de stadiul cooperării tanchistice s-a răspuns cu varianta b):
“This cooperation has been initiated since long ago by the Government, in fact the signing has been done since year 2013. In manufacturing and testing Pindad is ready. Altough, there are some technologies that still need the assistance from partners such as turret and firing control system, navigation system, and self-defense system. We want to make a medium tank with the perfection on the mobility, fire powder (pe bune, nu am scris eu la mişto…), and survivability.”
Cum desigur intuiaţi, dacă nu încurcă nimeni vopselele pentru camuflaj, anul ăsta va fi prezentat în Turcia prototipul turcesc, iar în Indonezia prototipul indonezian.
Acuma… dar haideţi să vedeţi in english:
“For the progress of B2B, some of workers of Pindad have been sent to learn the welding technique of aluminium armored that is used as the raw material of the medium tank.”
Înţelegeţi ce am vrut să nu spun…
Sursa: Army Recognition
Păi cum să faci tanc mediu cu alumin’ când ucrainienii şi-au adunat MBT-urile cu magnetul după întâlnirile cu armamentul antitanc modern?
– Iulian Iamandi –
Se bazeaza pe viteza nu pe blindaj.Pacat ca nu stiu butada: nu poti fugi mai repede decit un glont.
Tot si toate sunt numai mobilitate, mai putin numar. Nu mai suntem la nivel de ww1 si ww2, cu linie de front tinuta, dar nici doctrinele de acum nu imi sunt prea clare. Ma gandesc ca in primele 2-3 saptamani are sa fie o alandala de toata frumusetea, cu mare impact pe locurile de veci din tarile tampon.
Si tot nu imi imaginez o stabilizare a frontului, poate doar prin interdictie aeriana din partea cui reuseste sa obtina dominarea pe cer.
Bre,normal ca se va lasa cu macel maximal
Speranta de viata a unei brigazi in caz de incalzire a razboiului rece era cateva ore,10-12.O divizie ducea 2-3 zile.
Asta in faza conventionala.Dupa ce se apasa pe buton nu mai spera nimeni nimic 😀
Dat fiind ca acum stim mai multe si suntem mult mai precisi,as zice ca o divizie traieste o zi.O brigada 3-4 ore.Cel putin pana cand protectia si mascarea nu ajung sa combata eficient cercetarea si lovirea.Evident si-n timpul manevrelor,nu doar in pozitii statice.
Ca urmare,cu aviatie sau fara,avantajul in prezent este al unui aparartor modern.Succes oricarui CA american care vrea sa se apropie de o armata rusa in pozitii defensive.Si invers.
Paradoxal,desi doctrinar toata lumea sustine manevra,suntem de fapt intr-o perioada statica.Pt. ca mobilitatea e relativa la inamic,nu musai la faptul ca mergem cu masina la razboi.Asta desi aparent ultimele razbeluri par a sustine contrariul.
Dar uite ce se petrece la vecini.Cum s-a lasat careva vazut,cum a luat Uragan si Smerch peste ochi de s-a bagat repejor in transee.
O problema similara a mai fost acum 100 si ceva de ani.Rezultatul a fost schimbarea tacticii dupa ani de macel.Iar pt. ca nimeni cu sange in el nu putea si nu poate accepta ca soarta tarii sa se decida la loto in cateva ore,acum 100 de ani s-a recurs la armatele de masa.Sa aiba ce sa se omoare.
Insa mii de ani raspunsul la loteria bataliei decisive a fost castigarea de timp uzand inamicul ,prin fortificatii,spatii inaccesbile,ca la noi,sau cedarea de spatiu ca la nomazi sau rusi.
Asa ca,departe de a tine cu rahatii birocrati,e intr-un fel norocul prostului ca nu fac astia nimic.Ar fi bani pierduti in 24 de ore.
Ce ar fi util e mult mai ieftin,eficient si rapid de implementat.Aia e rau ca nu se face.
Iulian ampv-ul – din ce crezi ca o sa iasa ?
din ceva grosso modo, de 3 ori mai usor ca otelul
din ceva care nu trebuie pilit si uns cu ulei de pila la mamaitza in atelierul din spatele casei de la tzara
lasa-i sa invetze sa sudeze aluminiu, nici o problema
Ca sa citez din clasici
“In viatza si in natura, totul se nashte prin sudura”
“Nu se nashte nici un plod, fara electrod”
De fapt aceasta stire imi aduce aminte de un film american foarte bun din seria cu Sgt. Bilko:Pentagon wars.si renumitul lor Bradley de aluminiu.O fi oare Un Bradley reinventat???Cred ca nu au vazut filmul.
Pai tancul mediu al turco/ indonezienilor este asa un fel de IFV asa ca aliminiu va fi si cu add on-uri.
CV 90 120 T va fi in continuare mult mai bun decat modernul tanc mediu turco/ indonezian.
@ Iulian – pai vezi daca nu este otel nu il poti culege cu magnetul asa ca tre musai sa fie aluminiu….
Aseara a fost bombardat CINCU.Intre 22.oo-22.30 cam 12 A-10 plus altele ,nu stiu tipul dar banuiesc SOIM.Spectacol frumos,simteai ca acolo sus cineva ne iubeste.Se pare cas-au folosit ,de acum clasicile,tunuri cu protoni-neutroni,cele in care protonii se transforma in neutroni,dar si Maverikuri cu implozie si dispozitive ce destructureaza selectiv.Zic selectiv pentru ca dimineata zona era invadata de nelipsitele oi si ciobani.Sau poate…ceva arme noi tip TRANSFORMER,PE PRINCIPIUL NIMIC NU SE PIERDE…totul se transforma.Unii sic ca s-a experimentat si LAROMul cu acele rachete AA hipersonice cu autodirijare dupa miros.Cam pute acum pe aici.Pentru control ,dupa raid s-au folosit drone.S-a experimentat cu aceasta ocazie si folosirea plaselor nor din grafen se pare .Se zice ca s-au folosit drept tinte niste omuleti verzi ceva A14 si niste Iskander traficate de unii ce pregatesc o parada de 9 Mai.Lasand gluma ,a fost frumos.
Inainte de a lua in bascalie … aluminiul ca material folosit pentru productia de tancuri, ar trebui sa ne uitam daca exista un asemenea precedent. Si acest precedent exista in dotare unei tari occidentale: Franta. AMX 10 RC, are turela construita din aluminiu sudat. Ma rog, poate unii vor zice ca este un vehicul de recunoastere. Sa nu creada cineva, ca au visat peste noapte si sau hotarat sa foloseasca aluminiul. Cu siguranta v-a fi u aliaj de aluminiu, pentru care exista deja documentatie specifica. Plus de asta, ar trebui sa vedem si specificul indonezia, si ma gandesc la clima si relief. O tara tropicala, insulara, cu paduri si mlastini, dupa parerea mea ar avea nevoie de un tanc cat mai usor.