Admiral Chabanenko Udaloy II class destroyer

Câteodată mă întreb… cine este inamicul? Am crescut într-un mediu bun, drept, cinstit, muncitoresc, democratic, al cărui inamic era capitalismul occidental, acel NATO cu arme de distrugere în masă, colonialismul exploatator.

Astăzi, la o grămadă de ani după ce am aflat că de fapt colonialiştii capitalişti exploatatori şi NATO acela cu arme de distrugere în masă sunt băieţii buni şi că de fapt mediul în care crescusem era răul pur, comunismul în care oamenii erau egali şi doar un procent mic erau privilegiaţi cu nu prea mult în plus faţă de normalitate,  ei bine astăzi realizez din nou că trăiesc într-un mediu… ciudat de mincinos şi mai ales rău – păi da, nu e logic să fie răi colonialiştii capitalişti exploatatori? E-te-i, nu se vede răul cu ochii liberi?

Sau poate că nu-i aşa şi de vină sunt eu, că nu văd cu ochelarii care trebuie. Ăia de cal.

Cine este inamicul?

Astăzi ne antrenăm cu Rusia şi China, chiar dacă suntem în partea ailaltă a fileului. Şi ca noi mai sunt şi alţii, de exemplu zilele astea se desfăşoară un exerciţiu comun în Marea Norvegiei, cu nave ruseşti şi norvegiene, dar şi americane.

Ştiu că nu e prima dată, că se tot întâmplă şi că pe vremea în care cumpăram de la chioşc revista Viaţa Armatei, în care primele pagini conţineau mesaje apreciative la adresa conducătorului statului, ar fi sunat ciudat să citesc că USS Farragut, distrugător cu rachete ghidate, Admiral Chabanenko, distrugător antisubmarin din clasa Udaloy II şi fregata norvegiană MS Nordkapp execută “şold-la-şold” trageri asupra unor ţinte de suprafaţă şi că până pe 25 August navele vor exersa şi apărarea antiaeriană comună, după cum anunţă RIA Novosti.

Care este logica? Ne-am făcut frate cu dracul până trecem puntea?

Puntea peste… pot să fac un mişto? Hai, unul mic: puntea peste ameninţarea teroristă.

Mişto, ne-mişto, întrebarea rămâne totuşi – cine este inamicul?

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.