Aviaţie Resboiul Stelelor UAV/UCAV

Imagini suplimentare de la testele cu Air Strato al ARCA Space

Air Strato

Air Strato

ARCA a publicat imagini din cadrul testelor efectuate cu UAV-ul Air Strato, drept pentru care vi le prezentam.

Pro sau contra, interesati sau nepasatori, cu acuze sau laude, “povestea merge mai departe”.

“Intern”, am avut o discutie aseara cu Marius si Razvan (care comunicase recent cu responsabilul pe PR de la ARCA Space si unul dintre cei implicati in proiect[e]) si am facut cateva legaturi ale unor aspecte desfasurate in timp, carora am adaugat concluziile proprii. In general “ce” si “de ce” si “acolo/aia e…”

Nu-i rau. Nu-i rau deloc.

Air Strato in teste

Air Strato in teste

Air Strato in teste

Air Strato in teste

Air Strato in teste

Air Strato in teste

 

– Iulian Iamandi –

45 Comments

 • Am si eu o intrebare, poate e stupida, dar unde sint motoarele? Unde este mijlocul de propulsie? Ma tot uit si nu vad decat un fuzelaj pe roti. Am inteles, are motoare electrice care-l ridica la 18km, dar cum? Antigravitatie? Nu vad nicio elice, sau orice care ar semana cu un mijloc de propulsie. Mesajul nu e ironic. Vreau sa inteleg cum se deplaseaza masinaria asta.

  • @Bogdan Movileanu: nu intelegi, baietii procedeaza metodic. Deocamdata dupa ce au verificat ca aeronava poate sta pe betonul din “hangar” acum verifica in mod amanuntit daca poate sta pe zapada. Pe urma se va verifica daca sta pe nisip, pe iarba, pe asfalt, samd.

    • hai Iuliane, nici chiar asa. Nici cu naveta spatiala sau cu Buranul nu s-au purtat asa de grijuliu. In mod normal se fac niste teste de rulaj, nu stai si te invarti prin jurul aparatului facand poze. Iar testele de rulaj sunt in miscare, se fac poze din unghiuri si de la distante diferite, din capul pistei, din lateral, samd. Pe de alta parte daca chiar faci teste, pe langa faptul ca recuzita si comportamentul aeronautic sunt absente ca de obicei (lipsa calelor la roti de exemplu – cunt curios daca baietii stiu ce-s alea). Lumea se invarte ca la iarmaroc pe langa “aeronava” ceea ce e un “asa nu” total pt o aeronava alimentata si gata de zbor (la intrebarea “da’ de ce?” raspunsul e accidentul IAR-ului 93 din anii ’90 in care au murit vreo 15 oameni). Chiar si o aeronava electrica e periculoasa, motoarele electrice in mod special, daca un motor porneste accidental si elicea loveste ceva sau pe cineva motorul nu se caleaza ca unul cu ardere interna ci se invarte si toaca pana il opreste cineva. In fine, eu nu spun asta ca sa-i denigrez pe baieti pt. ca-s convins ce pot, impresia mi-am facut-o si dar poate se duc pe vreun aerodrom si invata si fac pozele alea mai credibile.
     Testezi comportamentul la rulaj cu malurile alea de zapada in jur, nu? Ca in cazul in care-l impinge vantul sau are o probl de stabilitate pe directie sa fie siguri ca-l fac praf, nu?
     Si revin cu cateva intrebari, daca tot i-au facut teste de rulaj:
     1.unde e antena receptorului de pe avion? Nu se vede nicaieri in poze. Arata de obicei ca un cablu subtire.
     Idem antena de telemetrie care trimite datele indarat la camera ca sa stie privitorul date de viteza, altitudine, samd. Asta arata ca o antena de router wireless. Ar fi fost un “nice touch” sa-i puna un disculetz sau patratel alb sau de alta culoare undeva in partea superioara. Lumea ar fi crezut ca e antena GPS.
     2.Cu ce-si masoara “aveonu'” asta viteza? Avioanele au de obicei o coletie de tepushe in bot care nu-s puse de sanchi ci pt. colectarea presiunii statice/dinamice a aerului si a calcula viteza si altitudinea fata de nivelul marii. Hint: prototipurile le au de obicei mai lungi pt. ca inca nu e determinata interactiunea lor cu fuselajul si trebuie sa lucreze in aer neperturbat.
     Poate primesc un raspuns la aceste umile intrebari 😉 you know…“ce” si “de ce” si “acolo/aia e…”

     • @stelian
      au masurat viteza cu un cronometru – stiau cat de lunga e pista, au cronometrat si le-a dat viteza
      sau poate au folosit un laser ca ;a politia rutiera ….

     • Stelian, o stii pe aia cu Niels Bohr?

      ÎNTREBARE LA UN EXAMEN DE FIZICĂ LA UNIVERSITATEA DIN COPENHAGA :

      CUM SE POATE MĂSURA ÎNĂLŢIMEA UNEI CLĂDIRI CU UN BAROMETRU?

      Răspuns student: Se masoară lungimea barometrului, se leagă barometrul cu o sfoară şi se coboară de pe acoperişul clădirii; înălţimea clădirii = lungimea barometrului + lungimea sforii.

      Studentul a fost dat afară de la examen.

      Studentul a facut contestaţie, care a fost acceptată pentru că s-a considerat că întrebarea nu impunea o anumită soluţie. Dar cum răspunsul său nu putea edifica examinatorul asupra cunoştinţelor de fizică dobândite la cursul respectiv, o nouă examinare a avut loc.

      Răspuns student: Se aruncă barometrul de pe clădire şi se masoară timpul până la impactul cu solul. Înălţimea clădirii = (g*t^2)/2.

      Examinatorul solicită o altă soluţie.
      Răspuns student: Dacă este o zi însorită, se aşază barometrul pe clădire şi se măsoară umbra de pe sol. Cunoscând lungimea barometrului şi a umbrei, totul se reduce la o simplă problemă de asemănare.

      Examinatorul solicită o alta soluţie.
      Răspuns student: Se leagă barometrul cu o sfoară şi este lăsat sa oscileze liber la sol şi pe clădire. Cum perioada de oscilaţie depinde de acceleraţia
      gravitaţională (g), se poate măsura înălţimea clădirii în funcţie de variaţia “g”.

      Examinatorul solicită o altă soluţie şi atrage atenţia studentului că este ultima sa şansă.
      Răspuns student:
      Soluţia pe care o aşteptaţi de la mine bănuiesc că este măsurarea presiunii la sol şi pe clădire – presiune care variază cu înălţimea – şi determinarea înălţimii clădirii în funcţie de variaţia de presiune. Dar aceasta este o soluţie de-a dreptul plicticoasă, de aceea vă mai propun una:
      Se poate propune administratorului clădirii un tărg avantajos: “Îmi puteţi spune, în schimbul acestui frumos barometru, care aste înălţimea clădirii…?”

      Studentul acesta a fost Nils Bohr, singurul absolvent al universităţii din Copenhaga laureat al premiului Nobel.

      • Din cate vad pe acest site, sunteti un profesionist si incep sa va respect tot mai mult, deci daca spuneti ca l-ati vazut zburand, eu va cred; dar asta ar insemna ca cineva isi rade de noi cum cerem video…
       Deci fara suparare, stiti vreo povestioara frumoasa din care sa intelegem motive alternative pentru care nu se arata drona zburand?

      • Iulian, eu stiu bancul cu Niels Bohr dar suna fals. Am pus cateva intrebari concrete si ma asteptam la raspunsuri la fel. N-am cerut luna de pe cer. Mihai sper ca glumeste, masoara cumva viteza masinii pe sosea cu clepsidra?

       • Nea Steliane, nu fi prea aspru cu oamenii.

        ARCA banuiesc ca are un departament de marketing iar acest departament in principiu se ocupa si cu cumpararea de spatiu publicitar. Deci cumpara spatiu de publicitate in presa dar si pe diferite platforme online. E perfect legal. Si e bine venit pentru orice ziar sau platforma online pe criza asta.

        Dl. Iulian are un site de intretinut, facturi. E normal sa accepte si sponsorizari. Nu o spun deloc cu rautate sau ironie. Ci pe bune, pentru ca inteleg.

        Deci nu te astepta la cine stie ce raspunsuri de la dl Iulian si nu-l mai agasa cu intrebari la care nu poate raspunde.

         • Nu e nimic mai grozav decat sa faci ceva din pasiune si sa mai faci si bani din asta! Si nu e nimic rau in asta.

          Toata presa din Romania traieste (si) din publicitate. Iar publicitatea ia de multe ori si forma articolelor de promovare. Un fel de “selfies”.

          Noi nu avem dreptul sa te judecam pentru ca tu platesti pentru site, nu noi. Ceea ce am scris eu nu e o critica sau o judecata ci o posibila explicatie pentru faptul ca nu numai site-ul acesta dar si altele nu critica ARCA si publica ceea ce par foarte mult a fi articole de promovare. Desi multi comentatori ridica probleme si pun intrebari. E clar marketing si publicitate. Parerea mea.

          • Prieteneste, asa, faci denigrare cum ca pana la urma luam bani de la ei si d-aia nu facem parte din cei care sunt contra. Si ca, asta e, nu trebuie sa fim judecati pentru asta, ca e criza si foame de bani.

           Deci, ce zic astia de la Resboiu nu e treaba serioasa pentru ca sunt platiti de ARCA. Si mai ales e clar ca e asa, pentru ca este parerea ta.

           Iti recomand metoda Vadim: vezi ca pe Facebook apar deseori cu sticla de bere la indemana si/sau cu cate o fata alaturi. S-ar putea sa prinda mai eficient denigrarea vadimeasca – e betiv si afemeiat. 🙂

           Dincolo de mistouri, luam bani si de la MApn? Ca multi critica Armata, iar noi nu numai ca le postam comunicatele de presa dar mai si participam la evenimente si postam poze si texte. Ce zici, care a dat mai mult pentru promovare?

           Apropos, te confund sau tu ti-ai facut un site Resboiu-like? Desigur, mai altfel…

          • @Iulian

           Imi pare rau ca te superi. A lua bani contra serviciu oferi nu e ceva “murdar”, eu o percept ca o normalitate.

           Doar nu crezi ca ziarele traiesc doar din ce vanzari au la coltul blocului sau din abonamente?

           Contracost se contracteaza publicarea unor articole de promovare ale unor produse/firme. Ce masina tare a mai lansat Dacia, ce servicii a aruncat pe piata nu stiu ce firma de asigurari etc. Asta e publicitate chiar daca pare informarea publicului. Se plateste pentru chestia asta. Nu e nici rau, nici imoral, nici filozofia chibritului, e ceva foarte uzitat.

           Citind articole despre ARCA aici si pe alte site-uri am observat ca nu sunt deloc articole critice la adresa lor ci pur si simplu de prezentare intr-o lumina favorabila. ARCA e promovata.

           Daca tu zici ca nu e asa atunci bine, m-am inselat. Oricum atunci eu in locul tau le-as cere bani pentru ca le “imprumuti” din popularitatea si seriozitatea site-ului tau. In toata lumea pentru chestia asta se plateste!

           p.s. Nu folosesc facebook si nu am nici un site Resboiu-like. Si celalalt site are aceeasi politica fata de ARCA, deci nu fac diferente. MApN-ul nu are nevoie de promovare ca ARCA, comparatia nu prea merge.

          • @Iulian

           In plus, am uitat sa precizez, ca utilizator care poate folosi acest site (citi articole, posta comentarii) GRATIS, departe de mine intentia de a incerca sa te denigrez pentru un eventual contract publicitar cu ARCA.

           Chiar imi pare rau ca ai inteles asa. Eu am incercat sa-i explic lui Stelian ca nu trebuie sa fie asa de incisiv si sa-ti ceara imperativ raspunsuri.

           Deja multe site-uri occidentale sunt accesibile numai contracost, ba chiar si pentru acces in sistem full membership pe forumurile mai populare trebuie sa platesti! Deci nu am motiv sa te atac. Dimpotriva.

          • @Margelatu. Cunosc bine spre foarte bine Resboiu si pe multi dintre cei care scriu pe aici, de suficient de mult timp, si iti pot garanta 100% ca problema banilor nu s-a pus niciodata intre ARCA si Resboiu.
           Atata Resboiu.ro cat ci “celalalt site 🙂 “, dar mai ales aici, ARCA este promovata, mai bine zis se publica informatii despre programele lor, pentru simplul motiv ca sunt romani, fac niste chestii interesante si una peste alta, chiar merita ca publicul pasionat sa fie tinut la curent, mai ales daca tinem seama de presa romaneasca “clasica” a carei calitate este extrem de indoielnica.

           Asadar 110% Resboiu nu primeste, nu a cerut si nici nu va primi bani pentru articolele despre ARCA.
           Oricum cei de la ARCA nu stiu sa practice acest tip de marketing, cu articole platite.

          • @GeorgeGMT

           Ok, am inteles.

           Totusi nu inteleg de ce la 20 si ceva de ani de la revolutie imediat ce se mentioneaza ceva de bani gata parca ai bagat mortul in casa si se sare ca ars.

           N-am acuzat resboiu, “celalalt site” si alte site-uri de stiri de nimic murdar, ilegal sau imoral.

           Si nu e vorba de “foame de bani”. Daca eu iti pun la dispozitie un serviciu sau iti ofer un avantaj, o expunere, un spatiu, e normal sa te taxez.

           Ideea e ca se pare ca si alti cititori, nu numai eu, percep ca atunci cand vine vorba de ARCA nu mai sunteti asa de incisivi, analitici, caustici, “investigativi” ca pe alte subiecte. Bre, luati-le bani! Patriotism, chestii… vrajeli. Taxati-i! Si bagati banii in site-urile/pasiunea voastra. Asa mi se pare normal. Sper sa nu-mi fie luate si vorbele astea drept ironii. Nu sunt ironic.

          • @Margelatu
           “Patriotism, chestii… vrajeli”
           Eu sunt nou pe-aci, da’ cred ca ai gresit site-ul
           Nu poti reusi nimic de unul singur, in special in Romania si patriotismul e singurul motiv pentru care se mai incearca/face ceva pentru tara asta

          • @Margelatu
           Si ca sa elimin din ambiguitati…
           Intradevar, ARCA ar putea fi o escrocherie, dar cred ca explorarea spatiului este viitorul etic al planetei si tara care va pune mana prima pe resursele aproape infinite ale sistemului solar nu va mai sti ce e foamea
           De asta imi place sa cred ca cei de la ARCA mai degraba n-au nici o legatura cu publicul/reclama si ca s-au grabit sa spuna ca sunt pe terminate la proiecte care sunt doar pe un sfert gata
           In Romania, daca vrei sa faci ceva, nimeni nu te-ajuta, si-ti trebuie mii euro pentru ca toti isi cer partea
           Normal ca ma supara cand gasesc un site cu oameni care nu gandesc asa si gata de-acuma, motivele sunt doar banesti si pasiunea mai las-a pe locul doi, daca este…

        • De fiecare data cand a aparut vreun articol despre ARCA pe aici, au aparut si comentariile negative. si de multe ori, raspunsul echipei Resboiu a fost ceva de genul: “nu e cum ziceti voi, ARCA nu minte, noi stim multe chestii interesante dar n-avem voie sa spunem, o sa fiti uimiti de ce o sa scoata.” Dar n-au scos , inca, nimic concret.
         Nu ma intereseaza daca o faceti pt bani, din pasiune sau chiar din greseala, dar impresia lasata e cumva ca le luati apararea. Si e pacat ca le imprumutati unora ca ei din credibilitatea si respectul pe care vi l-ati castigat.

      • io cred ca intrebarile pude de baieti sunt legitime. in afara de mult PR nu vad altceva la arca.

       proiectele se judeca dupa realizari, nu dupa PR.

       au promis marea cu sarea si nu s-au tinut de cuvant pana acum.

       incep sa cred ca totul este o butaforie.

       chiar daca o sa zboare prototipul asta, nu asa se face comunicare. intai il zbori si dupa aia dai in presa.

       major fail.

       • pai la ei fiecare surub conteaza
        asa si cu iesirea din hangar
        se cheama milestone 🙂

        da` acum pe bune – un filmulet ceva? ca si airbus cand a scos a350 din hangar a facut un filmulet acolo…

       • Erau nevoiti sa dea in presa ceva ca sa acopere iesirea din concursul Google X Prize.

        Iesirea aia e nasoala pentru ei pentru ca sunt convins ca si-au luat multe donatii si sponsorizari ca sprijin in G.X.Prize, aceasta fiind de fapt chestia care i-a lansat in spatiul public romanesc. Vestea cu iesirea pe furis din concurs i-ar sifona destul de rau asa ca au trebuit sa actioneze preventiv si agresiv. Eu sunt convins ca stiind ca nu vor face nimic in G.X.Prize au pregatit miscarea asta din vreme.

  • uita-te in prima poza si ai sa vezi o pala de elice pe aripa dreapta, sunt doua motoare mici unul pe fiecare aripa.

 • Asta nu o sa fie mai mult decat aeromodelism la scara mare. De aici si pana la drona gen Predator sau Globak Hawk mai e muuuuult ! Mai bine sa puna mana sa faca ceva cu “avionul supersonic”…

  • Aeromodelele au frâne, amortizoare, jamba de bot orientabilă, tren escamotabil…
   Chestia asta face parte dintr-o cu totul altă categorie.
   Cu elicele lui alea firave, cu trenul lui fix, (ăla prins cu șuruburi de planuri) va depăși cu mult 18000 de metri, va trece de 28000 și chiar de 38000 de metri…Ptiu! Acum mi-a picat fisa! Va ajunge în spațiu! Ba chiar va da și o fugă până la Lună, numai așa, pentru că poate!…

   Bre Resboiule, dacă-mi mai prezinți poze statice ca să-mi demonstrezi niște „teste”, atunci chiar că mă superi. De la ARCA n-am nici o pretenție, dar de la tine am! Te rog nu mă insulta!

   A, și încă ceva! „Responsabilul pe PR de la ARCA Space” este tot profa de franceză ajunsă purtător de cuvânt al ARCA prin marele merit de a fi nevasta răspopitului-șef arcist Dumitru Popescu?

   • @Guliver

    Bre, il ridica cu balonul pana la 30 de km si ii dau drumul de acolo. Elicele alea nu trebuie decat sa-l tina pe-acolo, nu sa-l ridice. Va fi un BDUAV (Balloon-Deployed UAV).

    • @ Margelatu si daca ar fi asa? INCAS-ul scos mai mult de atat in ultimii 5 ani? Astia macar toaca fonduri private si sponsorizari nu banii Romaniei…

     • @marius: nu-s complet de acord cu tine: poate peste cativa ani va veni o echipa serioasa si va incerca sa obtina sponsorizari si atitudinea va fi “lasa buei ca va stim noi pe voi astia cu avioane”. Bun, nu e asa de grav ca in cazul banilor de la stat paraditi dar tot nu e moral. Se compromite o idee.

      • btw..ca sa mai lamuresc niste lucruri sa nu credeti ca mi s-a nazarit, in anii de inceput ai ARCA (prin 2007 daca-mi aduc aminte), am crezut si eu in idee. Ba chiar le-am facut ca voluntar niste machete de corpuri portante (lifting bodies). Sau cel putin asa stiam ca erau pt. ei, n-am vbit direct cu ei si nu am fost la sediul lor, am tinut doar legatura printr-un tip care era din partea lor.

       • apai si io eram foarte entuziasmat de ei, chair vroiam sa fac niste donatii dar dupa ce am vazut ca nu termina nimic din ce incep am cam renuntat.

        acuma sa zicem ca ii inteleg, nu e usor ce fac ei, dar dona lumea mult mai multi bani daca terminau macar un proiect.

        problema lor majora cred, e ca nu le da nimeni voie sa faca motoare de racheta sau rachete purtatoare. prietenii stiu de ce, nimeni nu vrea sa vada Romania capabila de produs ICBM-uri.

        poate UAV-u asta e o idee mai buna din punctul asta de vedere.

        • “nimeni nu vrea sa vada Romania capabila de produs ICBM-uri”
         Acum ca spui asta mi-am adus aminte de cateva cazuri in care companii mari din SUA au angajat companii mici competitoare si apoi, pe baza contractului, le-au interzis sa-si mai produca inventia
         Un exemplu: ce a patit Gogu Constantinescu si masina lui revolutionara cu GM prin anii ’30;
         posibil ca ARCA sa fi fost momita cu bani si a patit ceva de genul; Dar asta nu explica lipsa de video la drona

        • unu, asa cum probabil bine stii exista niste interdictii internationale referitoare la productia de rachete balistice. Sunt arme f. greu de oprit si relativ usor de manufacturat si daca le-ar avea toti cretinii pe mana ar rezulta o baie de sange la nivel planetar. Nu ma refer la ICBM-uri ci la rachete tactice care daca ar fi produse in masa ar ajunge sa coste cam cat un camion. Idem cu rachetele “de croaziera” rudimentare care ar fi inca si mai ieftine. Numai ca asa, orice tampit suparat pe viata (fie el particular sau presedinte sau dictator) sau pe care-l supara hemoroizii, s-ar putea sa arunce cu ele in stanga si in dreapta. Asa cum nu ai voie pe strada sa umbli cu iataganul sau cocktailul Molotov dupa tine (desi esti cetatean liber) tot asa e un lucru foarte bun ca nu au toate statele acces la aceasta tehnologie.
         In ce priveste ICBM-urile treaba e mai complicata. Acolo e mult mai greu, ARCA nu e in stare sa faca ceva nici macar la nivel de aeromodel mai mare, pe aia trebuie sa-i opresti din asa ceva ca sa nu-si faca rau singuri. Primul meu soc in legatura cu ei a fost cand au vrut ei sa faca o lansare pe la Capu Midia (desi atunci erau mult mai seriosi, mai testau cate un motor, samd) si le-a sarit un furtun de alimentare prins incorect si a zburat perhidrol concentrat in toate partile. Doi nefericiti se aflau pe langa racheta si doar intamplarea a facut sa n-aibe parte de o moarte nasoala rau de tot. Atunci mi-am zis ca baietii sunt putin cam prea pe langa dar ma rog, inca mai credeam ca e mai greu la inceput. Pana a aparut “proiectul” IAR-111.

 • btw de racheta aia pe care au adus-o in piata victoriei s-a mai auzit ceva? trebuia lansata acum un an si ceva, au lansat-o?

  ziceau ca apoi o s-o trimita spre luna samd.

  in afara de lansari de baloane, machete si animatii pe computer, au facut ceva concret oamenii astia? sau doar vorbe si PR?

 • Sint un roman ce locuiesc in Spania de 12 ani.Am urmarit arca de la inceput si eram convins ca in sfirsit se intimpla ceva bun si la noi.DEZAMAGIRE TOTALA,
  N-eau aburit cu proiectul lor ,mai bine zis cu macheta lor ,mult timp,acum vad cu stupoare ca vin cu o alta macheta,intrebarea mea este….
  Cine mama dracu este postul, sau prostii, care dau bani la aceste jigodii,cum reusesc sa insele pe mai departe,cu o macheta care o poate face si un timplar ,mult mai bine ca ieie,.
  Sfatul meu este INPUSCATIVA.

 • Sinteti niste impostori,incapabili care care va luati salariile,pe niste machete,de doi bani.Poate ca cei care v-au finantat pina acum o sa va ceara socoteala,

  • Sinteti niste impostori,incapabili care va luati salariile,pe niste machete,de doi bani.Poate ca cei care v-au finantat pina acum o sa va ceara socoteala,
   De acum incolo numai cind aud de ARCA, i-mi da o stare de nervi din felul cum unele animalute pot sa ia bani buni pe niste machete .
   UN SALUT ROMANILOR

 • Sinteti niste impostori,incapabili care va luati salariile,pe niste machete,de doi bani.Poate ca cei care v-au finantat pina acum o sa va ceara socoteala,
  De acum incolo numai cind aud de ARCA, i-mi da o stare de nervi din felul cum unele animalute pot sa ia bani buni pe niste machete .
  UN SALUT ROMANILOR.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: