Palikarii se pare ca au glumit putin – cam pana la cot – cu bugetul si mai nou s-a lasat cu deranj atunci cand s-a facut monetarul.
Astfel, vreo opt contracte pentru sisteme de armament pe care Guvernul Greciei a pus destul de pe la finalul anilor ’90, sunt investigate de catre autoritatile judiciare pentru mita, sau “ciubuc” – cum ar spune vecinii si prietenii lor turci pe care ii invinovatim cu totii de acest narav cat de poate de lumesc. Desigur, important este sa avem pe cine da vina ca ne-a invatat sa fumam, sa luam mita, d-astea… lumesti.
Cateva dintre aceste investigatii, cum ar fi achizitia a patru nave de desant pe perna de aer din clasa Zubr cumparate din Rusia si Ucraina, se afla in stadiul de preludiu. Altele, cum ar fi datul banilor pe sisteme americane Patriot si programul Hermes, au ajuns deja printre degetele magistratilor.
Incredibila treaba. Nu ma refer decat strict la Patriot. La naiba… Dau americanii mita vreodata?
Sa batem in lemn!
Ah, apropos, ca era deja sa pun sursa si sa ma semnez:
Fostul ministru al Apararii, Akis Tsochatzopoulos, care in prezent se afla in custodie in inchisoarea Ateneana Korydallos, asteapta acuzatiile oficiale pentru clatire de rogodei.
Nenea Tsochatzopoulos, ex-socialist, cica a bagat in buzunarul de la piept niste milioane de leri intre 1996 si 2001.
Ce sa mai zic? Haide, vorba turcului, si pe la noi!
Sursa: Ekathimerini
– Resboiu –
Navighează în portal:
Resboiu Master; Armata Română;Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;
Doamne ce fain arata nava
Si mie imi place mult! Ar prinde bine si pe la noi. Intr-o vreme se dorea infiintarea unei brigazi de infanterie marina…
Corect. Amrlocii nu dau nimic, numai iau… Indiferent cum se numeste, si ce, ei IAU. De dat, nu au dat mai nimic, in afara de gindacii de Colorado, aia sigur au ajuns la noi prin 50 de la marele Frate d epeste Marea Balta.
Aveau dreptate comunistii… Adica, in cadrul Tratatului de la Varsovia macar nu se dadea mita la semnarile de contrat, este? 🙂
n-as baga mana in foc ca nu se dadea mita 😉
Dezvolta, te rog, ca eu nu reusesc sa imi imaginez cum.
Oricine a citit biografii/monografii dedicate URSS-ului stie ca procesele de coruptie erau destul de dese. Delapidari, “ungerea” unor directori/generali/ministri pentru obtinerea unor contracte, etc. Desigur mita nu avea forma elaborata in care se face acum dar faptele existau, la fel procesele si condamnarile. Faptul ca romanii sau alte tari erau aliati cu URSS nu insemna ca primeau material militar gratuit sau intotdeauna de cea mai buna calitate. Inclusiv pe forumul de fata se facea acum cateva saptamani referire la un model de racheta antinava. Nu intotdeauna clientii erau bucurosi sa primeasca produse substandard asa ca uneori mai trebuiau unse rotitele. Alteori trebuia ales intre produsul rusesc si cel cehesc sau polonez. Alteori trebuia ales intre produsul MiG si cel Suhoi. Inclusiv generalii din Armata Rosie mai trebuiau convinsi cateodata ca avionul X sau munitia Y sunt bune de dat la fabricatie in serie. Nu mai vorbesc de concurenta intre OKB-uri!!! Sunt cunoscute rivalitatile intre Miasiscev si Tupolev sau Korolev si Iangel si felul in care transau acestia competitiile de proiecte prin intermediul generalilor si inaltilor functionari de partid. Bineinteles ca astfel de scandaluri nu prea aveau ecou in presa sovietica si cu atat mai putin in cea din restul tarilor socialiste. De obicei nu se afla nimic, daca se afla erau comunicate laconice gen “ieri a avut loc condamnarea unui grup de tradatori/corupti care sabotau interesele URSS, Partidul lupta continuu etc, etc”. Coruptia in URSS a fost preluata din Rusia tarista, s-a dezvoltat intr-un mod propriu si a fost preluata cu succes si in tarile satelit. Zona militara nu a fost scutita de ea, din contra. Se gaseste destul material pe tema asta fie in biblioteci/librarii fie pe net.
Multumesc, Stelian. Aveam cunostinta numai despre concurenta intre OKB-uri, de prin cartile despre avioane.
A se vedea trecerea Su-27 (inițial) în producție mică, acolo s-a „presat” puternic. Abia apoi au făcut ajustările, când era evident că produsul nu corespunde. Mai exact, când piloții de încercare au epuizat modalitățile creative de a zbura performant, compensând deficiențele tehnice (instabilitate și calități aerodinamice sub-standard). Produsul finit a meritat tot efortul și nu a mai fost nevoie de „uns”.
Dar, era vorba despre mita in cazul achizitiilor de armament din alte tari, nu intern, blue-on-blue… ca sa zic asa. 🙂
Imi vine greu sa cred ca Moscova mituia pe romani, bulgari, maghiari, polonezi, sa cumpere MiG-uri, T-uri, Etc-uri, asa cum este cazul in articolul cu Grecia.
poate nu mituia cu bani in conturi din Elvetia (desi cu altii din afara tratatului Varsovia au facut si asta) dar o functie in administratia Pactului de la Varsovia sau sustinerea generalului X pt. a ajunge ministru in tara lui e foarte probabil ca au practicat. Sovieticii nu erau nici fete mari nici niste brute care negociau doar cu pistolul pe masa. De exemplu acum vreo 2 ani am citit niste declaratii de-ale lui Stanculescu in care Ceausescu se plangea ca sovieticii nu-l slabesc sa achizitioneze nu stiu ce tehnica militara (era vorba parca de T-72-uri, MiG-uri29 si – curios lucru – MiG-25-uri, samd). Ei bine, nea’ Nicu se plangea ca pe el un tanc il costa nu stiu cate vagoane cu grau si nu are de unde si sa mai astepte rusii ca nu arde, samd. Nu-mi e greu sa cred ca in cazuri de genul asta delegatiile romanesti de experti erau si ele unse ca sa recomande favorabil achizitiile. In aceeasi ordine de idei am discutat face-to-face cu doua persoane din conducerea unor importante intreprinderi romanesti din Bv. (imi erau rude deci n-au de ce sa le banuiesc de rea intentie) si stiu sigur de la ei ca si in CAER “ungerea” contractelor ca sa mearga era relativ curenta. Ca se rezolva mai modest cu excursii, cu sustinerea in functii, cu un autoturism vestic, cu marfa vestica, sau cu bani e alta treaba. Gestul se facea.
Minunat… Deci m-am inselat. 🙁
Exista o carte foarte bine documentata”Romania in Tratatul de la Varsovia’si in care se spune cine si-a dorit licenta T-72 si licenta MiG-23 si urmarea.Cartea este documentata pe acte de arhiva nu pe fabulatii.Economia romaneasca nu avea resurse si atunci ptr. modernizarea arsenalului.
Ce sens mai avea ca Ceausescu sau Jivkov sau Honecker sau care dracu mai era sa ia spaga in bani?
Spaga era reprezentata de posibilitatea de a ramane la putere pt cei mai multi din est.
Nea nicu a fost un om mai serios, el si-a luat in proprietate privata tara si a condus-o cum ia bubuit lui capul pana sa ajuns la ce sa ajuns, dar si lui i se impuneau tot felul de lucruri.
pai aici e spilul…nu lua spaga “D-zeul cel mare” dupa cum in cele mai multe cazuri nu o ia nici acum. O luau zecile de sfinti mai mici cu care se sfatuia si sub acestia sute de sfintishori si mai mici. Doar nu credeti ca unul ca Ceausescu si cu atat mai putin Honecker sau Jivkov chiar se pricepeau de la motoare cu reactie pana la combinate chimice sau agricultura. O chestie tehnica e o chestie tehnica. Pana si Hrusciov recunostea in ’60: “ne uitam la racheta spatiala ca taranii la iarmaroc”. Aveau zeci de consilieri sub forma de ministri, generali, experti, samd. Chestia ca tara a fost condusa doar de el (ma rog, cuplul cu pricina) e in mare parte legenda, era un intreg aparat, dar asta e alta discutie. Ideea e ca oriunde apare banul statului apare si coruptia, inca de acum 2000 de ani. Orice altceva e basm. Si dupa cum spune Victor spaga era inclusiv posibilitatea de a ramane la putere. Ca si acum in multe cazuri ca sa ramai in post trebuie sa semnezi ce ti se intinde.
Si in Germania lui Hitler, Messerschmit se concura cu Junkers,Arado cu Henschel s.a.m.d.Sa nu exageram lozinca asta cu coruptia.Foarte grav este cand se da drumul in fabricatie unui proiect cu probleme,se cheltuie resurse imense finaciare,materiale,umane si apoi produsul rezultat se taie ca necorespunzator.Suntem patiti.
deci…treaba asta cu jumatatile de masura de la romani… coruptia e coruptie. Si in Germania nazista comenzile industriale generoase se rasplateau cu sustinerea in functii, favoruri, bani, iesiri la vanatoare, cu cate o vilutza si mai tarziu in timpul razboiului cu bunuri greu de obtinut in epoca (da, in vreme de razboi iti risti capul pt. alimente sau pentru un permis de trecere pentru rude), samd.
Daca grecii nu le-au luat prin FMS (si ma indoiesc) atunci e rost de spaga, dar improbabil ptr ca te leaga guvernul american daca te prinde.
Pai lasa ca ii leaga grecii lor pana una alta de parca verii lor britishi nu au dat comisioane la cumpararea fregatelr Type 22 de catre Romania aka OPV-urile actuale.
Toata lumea buna e terorizata la gandul ca daca ia spaga poate fi legata. De aia se da si se ia in continuare.
Da toti tremura cu mana pe banutzi sau leri dupa noroc….
Dar cati americani au fost legati in america pentru c-au luat spaga prin restul lumii?
Un nume, macar, ne poti da?
Hai bre ce naiba, are cineva impresia ca LM pentru megacontractul cu F-35 nu a cotizat pe unde sa putut, sau poate ca nu au dat, nu aveau nevoie, la ce bun sa se mituasca complexul-militar industrial american de unul singur.
Mie mi se pare de bun simt povestea cu spaga la interactiunea privat-stat oriunde pe fata pamantului, in fond de ce s-ar mai agita atatia in atatea tari sa ajunge la putere, sa sparga bani, sparga capete, toate eforturile astea nu au si ele nevoie de profit?Ca pentru unii spaga este reprezentata de trecerea unei tari in proprietate privata cum este in Coreea de Nord iar pentru altii un comision de 5% cum este in Suedia.
Americanii dau, Suedezi dau (vezi india – Bofors), Cehii dau, Rusi dau (tot india – Krasnopol), Englejii dau, Nemti dau …
de luat .. tot timpul se gaseste careva …
Lockhead erau faimosi prin 70 …
La noi spaga se ia cu aprobare si sub directa coordonare a partidului. Credeti ca vreun ministru face ceva de capul lui? Daca ar lua spaga direct si nu doar comision ar zbura ca un V2 direct in curte la DNA.