E oficial! ­čÖé

Demonstratorul tehnologic al viitorului avion de antrenament conceput de INCAS va fi echipat cu radarul AESA VIXEN 500E, fabricat de concernul Leonardo.

Mock-up al fuselajului anterior IAR-99TD,cu radar Vixen 500E, BSDA 2016

Potrivit comunicatului italienilor un radar AESA Vixen 500E a fost procurat de INCAS pentru demostratorul tehnologic IAR-99 TD. Radarul va fi instalat pe al treilea prototip IAR-99, numar de serie 7003, acesta urmand sa fie modificat de proiectatul INCAS in colaborare cu fabricantul Avioane Craiova.

Anterior concernul italian a furnizat un mock-up al radarului Vixen 500E cu care proiectantii de la INCAS au facut teste de integrare pe un mock-up de lemn al fuselajului anterior de IAR-99TD. Rezultatul a fost prezentat public cu ocazia BSDA 2016, conform fotografiei de mai la deal.

Leonardo a mai colaborat cu INCAS, punand la dispozitie un radar AESA Seaspray 5000E pe care cei de la INCAS l-au instalat pe avionul BN-2 Islander pentru misiuni speciale pe care il opereaza. Islanderul este utilizat la momentul actual pentru misiuni cu caracter stiintific si de monitorizare a mediului.

Se spera ca vanzarea de Vixen 500E sa conduca in viitor la o modernizare a flotei de IAR-99 operate de Fortele Aeriene Romane, acestea urmand a fi echipate cu radare ca parte a unui program complex de modernizare si imbunatatire. Trebuie subliniat faptul ca, pentru moment, nu exista o cerere formala din partea potentialului beneficiar, IAR-99TD fiind finantat de INCAS din fonduri proprii.

Bun!
Acum sa trecem la declaratii:
“Acesta este un program dedicat de dezvoltare a unei noi generatii de avion de antrenament pe care l-am pus la punct la INCAS ca o continuare a IAR-99 Soim aflat in prezent in serviciul Ministerului Apararii. IAR-99TD este un demonstrator tehnologic pentru testarea si dezvoltarea de noi tehnologii pentru un avion avansat de antrenament, cu senzori si capabilitati de lupta imbunatatite. Vixen 500E va furniza capabilitati pe care le consideram critice raportat la mediul operational al viitorului nostru avion de antrenament.”
A declarat Dr. Catalin Nae, Director General al INCAS.
*
Leonardo este cel mai mare furnizor european de radare cu scanare electronica activa (de conceptie britanica), avand in portofoliu peste 30 de clienti internationali. Compania furnizeaza, printre altele,  radarele ES-05 Raven pentru Gripen E si Captor-E pentru Eurofighter.
Marius Constantin