Congresul SUA a aprobat livrarea a două fregate purtătoare de rachete ghidate din clasa Oliver Hazard Perry către Mexic.
Decizia a fost adoptată pe 31 Decembrie 2012, iar navele vor fi transferate Mexicului “for free” plus preţul pe care guvernul mexican îl va plăti unor companii americane pentru repararea şi readucerea la nivelul necesar exploatării.
Marina Mexicană va primi fregatele FFG-38 Kerts şi FFG-41 McCluskey, care conform planificării vor fi retrase din serviciul US Navy pe 27 Februarie 2013. Ministerul mexican al Apărării doreşte să folosească cele două fregate în misiuni de combatere a crimei organizate internaţionale şi a traficului de droguri.
Flota mexicană este compusă în principal din nave construite în SUA. În particular, Mexicul dispune de patru fregate din clasa Allende (clasa Knox) şi două din clasa Bravo (clasa Bronstein), două nave mari amfibii Papaloapan (ex-Newport) şi Panuco (ex-Clearwater County).
Pe lângă transferul celor două fregate OH Perry către Mexic, Congresul SUA a mai aprobat şi transferul altor fregate din aceeaşi clasă: două către Turcia, două către Thailanda şi patru către Taiwan.
În prezent Marina SUA dispune de 24 fregate din clasa Oliver Hazar Perry, şase dintre acestea urmând să fie retrase în intervalul Februarie – August 2013: FFG-36 Underwood, FFG-38 Kerts, FFG-41 McCluskey, FFG-42 Klekring, FFG-52 Carr şi FFG-57 Reuben James.
Sursa: Lenta
Şi nouă?Dar nouă nimic?Păi nu suntem şi noi… aliaţi?
Sau, mai bine îmi imaginez că dacă nenea Hussein al Americii ar fi semnat pentru o fregată – două, acolo, să fie date pe degeaba României, urmând ca noi să plătim doar vopseaua şi schimbatul becurilor, jurnaliştii româneşti s-ar fi repezit să spoiască cu rahat facerea de bine a americanului: “lume bună, ăştia ne dă copăi de alumin, d-alea de a mai ars şi la ei” & “ia ziceţi domnu’ Becali, se poate aşa ceva?” – de unde se trage simplu concluzia că americanii ne ştiu ca pe proprii lor negri şi au învăţat, printre altele, de la noi, şi expresia aia cu facerea de bine.Aia e. Poate chiar nu ne-am născut în locul potrivit.
– Iulian Iamandi –
Cu navele americanilor, dar pe banii lor, mexicanii vor combate, atat cat vor putea, traficul de droguri si crima organizata, care afecteaza mai ales SUA.
Exact. Au mari probleme cu faptul că tot ce au obţinut din milioadrele dă dolari băgate în “War on Drugs”, incluzând aici şi dotarea & pregătirea armatei columbiene nu au produs, ca efect vizibil, decât migrarea afacerilor cu droguri şi a know-how-ului aferent către Mexic (fie vorba între noi, dar să nu mai spuneţi la nimeni, exact după aceeaşi logică după care integriştii islamici au migrat din Iraq-ul – în care nu mai aveau spaţiu de manevră datorită, în principal, “Surge” a lui Petraeus – către Afganistan). În Mexicul ăsta, singura parte a forţelor armate în care au încredere că e capabilă de oareşce acţiuni efective împotriva Los Zetas & Co, este Marina Mexicană, cu tot cu forţele ei de puşcaşi marini. Se pare că pe bune dreptate nu au încredere nici în Federales, nici în Mexican Army pe care le consideră că au dat la pace cu bandele de traficanţi. Go Native, cum ar veni.
Think-tank-ul american RAND (io personal îi ador şi nu încetez să-i citesc şi să-i recomand, pe ei şi studiile lor, mai ales cele pe parte de COIN – pe David Galula ei l-au promovat…) are un întreg departament, numit Drug Policy Research Center. Acesta a produs acum vreo 7 ani, un Occasional Paper numit “How Goes The War On Drugs – An Assessment of U.S. Drug Problems and Policy”. Acolo trebuie căutate (printre alte surse) resorturile politicii americane pe tema de faţă.
Nu cred că atitudinea de “Toţi mo bate, toţi mă-înjură” si “Mie ce-mi iese la faza asta, Nimic, nimic?” vor schimba cu ceva datele problemei. Iorona este şi va fi out of preocupările lor, cel puţin 100 de ani de-acum încolo.
“Ioropa”, corectez. Adică Europa.
Emil, nu ar fi saracit Fort Knoxu’ daca ne-ar fi donat si noua doua fregate. Nu trebuie sa fim nici milogi, dar nici sa nu ignoram importanta pozitiei pe care o avem si neajunsurile de care ne lovim.
S-ar fi potrivit mai bine pentru Romania doua fregate din clasa Perry decat doua Type-22?
Si ma refer la Type-22 echipate complet, nu ca acum.
Pai, OHP-urile sunt gandite la baza ca sa actioneze ca si parte a unui sistem… bogat in senzori si armament. Type-22, fiind produsul unei tari ceva mai slabe, are capabilitati suficiente pentru a actiona de capul ei, ori intr-un grup mai saracacios.
Acum, e clar ca noi nu prea avem sistem. Cred ca o nava cu un singur lansator, fie el si universal, nu ne-ar fi avantajat. La cum stam noi cu intretinerea tehnicii, sigur ar fi trecut ani pana remediam o eventuala defectiune a lansatorului aluia si uite asa ajungeam iar la un singur tun pe cap de nava de mii de tone.