HMS Edinburgh

Un distrugator din clasa Type 42, HMS Edinburgh, a executat – probabil penntru ultima oara in cariera de aproape 40 ani a sistemului – o tragere cu rachete Sea Dart, in largul insulelor Hebride.

HMS Edinburgh a lansat 7 rachete Sea Dart, in cadrul unei trageri planificate ca faza pregatitoare pentru Exercitiul Joint Warrior, care va avea loc in largul coastelor Scotiei, exercitiu care va testa capacitatea Albionului de a face fata unor crize.

Cele sapte rachete au fost lnsate cu scopul de a demonstra ca sistemul Sea Dart este inca gata de lupta si mai poate fi folosit, avand in vedere ca HMS Edinburgh va fi ultimul distrugator Tip 42 in serviciul Royal Navy. Navele de Tip 42 au inceput deja sa fie inlocuite cu cele de Tip 45, a caror aparare aeriana se bazeaza pe sistemul Sea Viper.

Sea Dart si Edinburgh

Sistemul Sea Dart si-a demonstrat capabilitatile in 1982, in Falkland/Malvine, doborand 7 avioane argentiniene.  In 1991, in Razboiul din Golf, HMS Gloucester, a doborat cu o racheta Sea Dart, o racheta Silkworm lansata catre cuirasatul USS Missouri, evenimentul fiind o premiera.

PS:
Un filmulete cu lansarile gasiti AICI

Sursa:
Navy News