HISAR-A

HISAR-A

Zilele acestea turcii au executat un prim test de lansare a sistemului LLAAD de concepție proprie.

Pe 6 luna aceasta, în Anatolia Centrală lângă Tuz Gölü au avut loc teste de separare de lansator a unei rachete Roketsan T-AIHSFS. Potrivit unei declarații scrise a Subsecretariatului de Stat pentru Industria de Apărare, racheta s-a comportat conform așteptărilor, inscriindu-se în parametrii calculați anterior. Minunat nu?

Programul a demarat în 2011 prin semnarea unui acord între Aselsan, în calitate de contractor principal și Roketsan ca subcontractor. Valoarea contractului a fost de aporximativ 450 milioane de zgomoței verzi. Aselsan se ocupă de dezvoltarea radarelor, sistemului de conducere a focului și sistemului C3 (comandă, control, comunicații) în timp ce Roketsan este responsabil cu dezvoltarea rachetelor. HİSAR-A va putea asigura distrugerea țintelor aeriene la înălțimi mici si medii (5000 – T-AIHSFS sau 10000 metri – T-OIHSF) in funcție de variantă, până la distanțe maxime de 10 respectiv 16 km.

Rachetele, cu lansare verticală, vor fi echipate cu senzori IIR (Imaging-Infra-Red), putând fi lansate în mod LOAL sau LOBL. De asemenea vor avea capabilități fire-and-forget/fire-observe and upgrade, și vor putea primi corecții de curs de la radarele de sol via DataLink.

Împreuna cu Korkut 35 mm SPAAG/CIWS si Roketsan MANPAD ( ce va putea distruge ținte aeriene la distanțe maxime de 6km) ceel două variante de rachete SHORAD se încardează în trendul turcesc de reducere a dependenței de furnizori străini în domeniul apărării.

Brava la ei!

Via:
Hurriyet

– Marius Constantin –