HIPOPOTAM, amfibiu şi blindat

Compania poloneză AMZ a prezentat în cadrul Defence Industry Exhibition MSPO 2012 din Kielce, Polonia, un nou concept de transportor amfibiu blindat, botezat europeneşte: HIPOPOTAM.

Nou vehicul pe opt roţi este gândit pentru completarea blindatului modular Rosomak produs după o licenţă Patria.

Cu o prezenţă în Afganistan întinsă până în 2014, Armata este foarte interesată de capabilităţile amfibii ale acestui blindat. Nu prea am înţeles faza asta din articol… poate polacii vor să atace talibanii prin suprindere, dinspre mare/ocean. Lol. Dar este mai logică partea care urmează: Polonia a suferit câteva inundaţii devastatoare în anii recenţi şi capabilităţile amfibii nu erau impresionante până în 2003 când a fost lansată producţia lui Rosomak.

Oricum, polonezii sunt ghinionişti. Au parte de inundaţii numai când e pace. La o invazie, se lasă cu timp frumos de ţi-e mai mare dragul să-i ocupi dinspre Vest şi Est.

HIPOPOTAM dispune de un blindaj modern, compozit, şi sisteme care asigură protecţia balistică maximă pentru echipaj: Level 4/Stanag 4569, 14.5×114 mm B32 de la 200 de metri şi protecţie maximă la mine, în baza construcţiei podelei.

Rosomak la 22.5 tone nu poate pluti. Trist, dar ăsta este adevărul. Fanii lui Rosomak sunt mai dezamăgiţi decât fanii Cristi Minculescu.

Conform producătorului, HIPOPOTAM poate pluti şi la 25 de tone, cu 5 tone încărcătură în pântecul blindat.

 

HIPOPOTAM

Sursa: Army Recognition

 

– Resboiu –

 

———————————————————

 

Link-uri utile:

 

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.