Terestre

HIPOPOTAM, dolofanul amfibiu polonez

HIPOPOTAM, amfibiu şi blindat

Compania poloneză AMZ a prezentat în cadrul Defence Industry Exhibition MSPO 2012 din Kielce, Polonia, un nou concept de transportor amfibiu blindat, botezat europeneşte: HIPOPOTAM.

Nou vehicul pe opt roţi este gândit pentru completarea blindatului modular Rosomak produs după o licenţă Patria.

Cu o prezenţă în Afganistan întinsă până în 2014, Armata este foarte interesată de capabilităţile amfibii ale acestui blindat. Nu prea am înţeles faza asta din articol… poate polacii vor să atace talibanii prin suprindere, dinspre mare/ocean. Lol. Dar este mai logică partea care urmează: Polonia a suferit câteva inundaţii devastatoare în anii recenţi şi capabilităţile amfibii nu erau impresionante până în 2003 când a fost lansată producţia lui Rosomak.

Oricum, polonezii sunt ghinionişti. Au parte de inundaţii numai când e pace. La o invazie, se lasă cu timp frumos de ţi-e mai mare dragul să-i ocupi dinspre Vest şi Est.

HIPOPOTAM dispune de un blindaj modern, compozit, şi sisteme care asigură protecţia balistică maximă pentru echipaj: Level 4/Stanag 4569, 14.5×114 mm B32 de la 200 de metri şi protecţie maximă la mine, în baza construcţiei podelei.

Rosomak la 22.5 tone nu poate pluti. Trist, dar ăsta este adevărul. Fanii lui Rosomak sunt mai dezamăgiţi decât fanii Cristi Minculescu.

Conform producătorului, HIPOPOTAM poate pluti şi la 25 de tone, cu 5 tone încărcătură în pântecul blindat.

 

HIPOPOTAM

Sursa: Army Recognition

 

– Resboiu –

 

———————————————————

 

Link-uri utile:

 

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.


3 Comments

 • Dar mai e un dar e urat cu spume acest blindat, cred ca nu am vbazut altul mai uratzel ca si el…..
  Si Rosomak-ul are gene de campion asta productie locala nu stiui cat de campion o sa fie..
  oricum e urat cu spume!

   • radem noi radem dar ei macar mai scot cate un prototip ceva noi tot la stadiul de macheta a TBT-ului suntem.
    Cred ca cea mai buna solutie ar fi fost o licenta de Patria care s-ar fi pliat pe nevoie noastre de dotare, polonezii cu rosomak-ul au facut fata cu brio in Afganistan, noi cu Piranha nu stiu pe unde le mai tinem.
    Apropos care a fost offset-ul pentru ele?!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: