Un proeminent lider al opoziţiei siriene, stabilit în afara Siriei, a desemnat cetăţenii aparţinând Rusiei şi Iranului ca “ţinte legitime pentru militanţii opoziţiei din Siria”.
A prominent leader of the Syrian opposition abroad has called Russian and Iranian citizens “a legitimate target for opposition militants in Syria.”
“Russia, along with Iran, provides Bashar al-Assad’s regime with weapons and ammunition, and supports it politically, therefore the citizens of these countries present legitimate targets for militants in Syria,”
A declarat Haitham al-Maleh într-un interviu acordat televiziunii Al Jazeera.
Convenţia de la Geneva, în interpretarea lui Haitham al-Maleh, permite transformarea în ţinte a civililor care colaborează cu una dintre părţile implicate în conflict.
În acelaşi timp, politicianul în vârstă de 80 de ani a admis că în Siria, comandanţii rebelilor îşi coordonează foarte rar acţiunile cu opoziţia politică din exterior.
Al-Maleh, care a fost deţinut politic în Siria începând cu anii ’60, a primit numeroase premii pentru apărarea drepturilor omului şi opoziţie contra violenţelor asupra civililor din Siria.
Rebelii sirieni au ameninţat deja cu atacuri asupra ambasadelor Ucrainei şi Rusiei, precum şi cu acţiuni asupra cetăţenilor acestor ţări – acţiuni concretizate, chiar, după cum am arătate ieri în articolul “Rebelii sirieni îşi dau cu firma în cap, răpind cetăţeni străini”.
“Let not a single Russian, Ukrainian or Iranian come out of Syria alive,”
Au declarat rebelii sirieni într-o înregistrare video transmisă zilele trecute de către postul de televiziune Ukraina TV.
Sursa: RIA Novosti
– Resboiu –
Navighează în portal:
Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;
OMG, si-au luat-o astia in cap! Cum era daca la revolutie erau arestati sau executati toti “cetatenii” sovietici aflati “intamplator” in zona? Ramaneam cu Ceausescu pana azi pe cap..
“cetatenii” rusi si iranieni sunt acolo la ordin, altfel o talpaleau demult din zona de conflict
prea se lalaie de mult conflictul. cred ca este permisul de interventie directa a rusilor si/sau iranienilor in resbel. m-as mira sa nu se gaseasca isteti care sa nu ii atace pe rusi ori pe ceilalti, iar tarile muma evident ca isi vor apara cetatenii. cum bine a observat maryus315, aia stau acolo ca asa trebuie, cat trebuie.
Bun, acum sa vedem daca Rusia isi poate duce forta expeditionara pana in Syria? Ce credeti o sa poata face ordine asa cum este stilul caracteristic?
Rusia nu a putut sa planteze flori la Tibilisi, crezi ca o va putea face la Damasc? Nu cred ca isi permite sa fie atrasa intr-un conflict in Orientul Mijlociu. Isi vor pazi baza navala si cam atat.
Rusia nu a vrut in acel moment sa “planteze flori in Europa” si era slabita si condusa de alti oameni, ai vazut ce flori au plantat pe malul Marii Negre in Georgia si asta numai intr-o saptamana si cateva zile in plus.
Au experientza Cecenia I si mai ales Cecenia II, Georgia si nu prea cred ca s-ar impiedica de oponentii lui Asaad.
Pai eu de Georgia vorbeam. Rusia a evitat sa ataca Tibilisi ca sa nu se “afunde” intr-o lupta urbana cand Vestul deja sarise ca ars si punea presiune pe ea sa inceteze operatiunile. De ce ar vrea sa se “afunde” intr-o situatie si mai confuza in Orient, la distanta si mai mare.
logic, de acord., dar “mici”operatiuni de spetnaz ar putea desfasura, mai ales ca au baza acolo…
Destul de complicat pentru rusi sa intre peste ei pentru ceva mai mult decat un raid pe mal si apoi indarat pe nave.
Parca imi pare rau… 🙂
Da si nu.
Nu este vorba de a intra într-o tarà ostilà.
Teritoriul alaouit favorabil lui al-Assad este tocmai tot tàrmul Mediteranei, între Turcia si Liban, cu baza de la Tartus. Este practic “statul alaouite” care a existat în perioada 1920-1936.
o suta de turisti trimisi zilnic face mult intr-o saptamana, dar intr-o luna. evident,armele ii asteapta la destinatie. ce nu se poate, daca vrei si ai cu ce si cu cine.
Rusia trage de timp pânà când va fi primul sàu VPC (vas de proiectie si comandare) Mistral operational 🙂
Gluma, gluma, dar crezi ca le va fi de ajuns un Mistral si un portavion cu niste nave in battle group pentru a invinge de exemplu fortele guvernamentale din Siria?
Nu ar fi suficient contra armatei guvernamentale siriene.
Rachetele de coastà sol-mare sunt o amenintare.
Zona de coastà este fidelà lui al-Assad fiindcà sunt alaouiti.
Chiar dacà portavionul rusilor ar fi functional, MiG-urile 29K nu sunt în numàr suficient si Siria are încà aviatie si apàrare AA credibilà fatà de un oponent putin numeros.
Mistral-ul nu are decât elicoptere ambarcate.
În schimb, fatà de rebeli, pot fi credibili, chiar si fàrà portavion.
Spune asta in A-stan. Aliatii nu au un portavion ci ditamai bazele si cu toate astea nu pot spune ca “am castigat razboiul”. Cel mai important este vointa poporului. Daca oamenii nu-l mai vor pe Assad, game over.
Lucrurile nu sunt deloc comparabile.
Nici din caza reliefului, nici din cauza tenacitàtii ràzboinice ale populatiilor respective si nici din cauza alcàtuirii populatiei (alaouitii, crestinii, si în general minoritàtile religioase si etnice sustin pe Assad, din principiu)