Extras din comunicatul Nr. 273 17 octombrie 2013, MApN:
Începând cu ora 9:30 (ora locală), ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, va vizita baza din localitatea Moorestown, New Jersey, unde va avea loc modificarea sistemului antibalistic AEGIS de pe navă, pentru a fi instalat la sol. Începând cu ora 16:00 (ora locală), ministrul Duşa va participa, la Washington DC, la dezbaterea organizată de către Consiliul Atlantic pe tema “Stadiul programelor bilaterale SUA – România”.
Tot ieri vă informam că ministrul Dușa va avea o întâlnire cu secretarul apărării Charles Timothy Hagel (citând de asemenea un comunicat de presă al MApN)…
Cei doi au purtat discuții pe tema Programelor bilaterale SUA – România. Putem presupune că s-a discutat și despre F-16, deși nu avem nimic oficial în această privință (doar confirmarea că prima tranșă de 100 milioane de euro a fost plătită, iar la portughezi au ajuns doar 47 milioane de euro).
Sa nu ne îndepărtă de la subiect…
AFP ne informează că, pe parcursul întâlnirii celor doi s-a discutat despre retragerea din Afganistan. Mai exact, tranzitul militarilor americani ce vor părăsi Afganistanul s-ar putea face cu escală în România, rezolvându-se astfel o foarte mare problemă logistică a partenerului american. Astfel, traficul de militari și echipamente ar putea fi mutat le la baza aeriană Manas din Kârgâzstan – după expirarea contractului de închiriere în Iulie 2014 – către baza aeriană Mihail Kogălniceanu.
Potrivit unor oficiali din clădirea cu cinci laturi de la Washington – rămași, evident, sub protecția anonimatului – detalii ale acestui plan sunt puse la punct în cadrul întâlnirii dintre Dușa și Hagel.
“The final details are being worked out. The logistics of the US withdrawal are phenomenally complicated, and this was a key piece of the puzzle. The possible agreement reflects a growing relationship between the United States and Romania, which is in a strategically vital part of the world”, a declarat oficialul de la Pentagon pentru AFP.
Reprezentanți ai celor două guverne au tot negociat în ultimele luni temenii și condițiile utilizării bazei de la MK. Aeroportul ar putea deveni astfel punctul principal de tranzit al celor 51000 de militari americani dislocați în Afganistan, în drumul lor spre S.U. ale A.
În prezent americanii au 5 militari staționați permanent la MK, dar dacă când operațiunea va primi undă verde numărul de militari și contractori americani ar putea crește foarte mult, având în vedere că baza din Kârgâzstan este deservită de un contingent de 1500 oameni (militari și contractori).
Acesta ar fi al doilea program de importanță capitală pe care americanii îl desfășoară în România, după Scutul antirachetă ce va fi amplasat la Deveselu.
– Marius Constantin –
Nu am inteles niciodata de ce nu am putut cere vreo 20 de F 16 noi de la unchiul Sam daca tot ii lasam sa amplaseze prastia la Deveselu
#panzer nu ai auzit de declaratia lui vozganian cum ca dintr-un salar de ministru nu se poate trai? de ce sa ceara moca cind se poate pune de un comision ceva acolo.