Hackeri din Coreea de Nord au penetrat rețeaua de calculatoare a companiei sud-coreene KAI (Korea Aerospace Industries) care deține tehnologii confidențiale legate de propulsia rachetei dezvoltate în programul primului vehicul indigen lansator de sateliți KSLV-2.

KSLV-II

KSLV-II

Penetrarea sistemului informatic al KAI a avut loc la jumătatea lunii trecute, în prezent desfășurându-se investigații pentru determinarea daunelor – a informat Serviciul Național de Informații (NIS) al Coreei de Sud.

Conform unui oficial sud-coreean, agenția de informații a avertizat compania KAI despre posibilele breșe de securitate și a solicitat măsuri suplimentare, inclusiv schimbarea parolelor, însă compania a ignorat avertizările.

NIS a menționat într-o conferință de presă că și alte organizații și companii sud-coreene au fost victime ale atacurilor hackerilor nord-coreeni, inclusiv Koreea Atomic Energy Research Institute și Koreea Institute of Fusion Energy.

În urma recentului atac cibernetic asupra KAI există posibilitatea ca nu doar informațiile legate de propulsia rachetei lansatoare de sateliți KSLV-II să fi fost accesate, dar și alte informații sensibile din programe importante din domeniul apărării, cum ar fi radare, drone, avionul ușor reactiv de antrenament avansat și luptă FA-50 și din programul viitorului avion indigen de luptă sud-coreean KF-21 de ultimă generație.

Korea Aerospace Industries a dezvoltat un rezervor pentru boosterul primei trepte al KSLV-2 și este responsabilă cu asamblarea rachetei.

KSLV-2 va dispune de patru motoare rachetă în prima treaptă, un singur motor în treapta a doua și un singur motor în treapta a treia.

Zborul demonstrativ al KSLV-2 este programat să se desfășoare în luna Octombrie a acestui an, de la Centrul Spațial Naro.

Iulian Iamandi