Guvernul Poloniei a anuntat ca va trimite o cerere oficiala de furnizare pentru sistemul Patriot catre Guvernul Statelor Unite.
“Cererea Poloniei reprezinta un pas important catre a deveni a seasea tara NATO care opereaza sistemul Patriot si a 14-a natiune partenera in acest program”, a declarat Wes Kremer, presedinte al Raytheon Integrated Defense Systems. “Raytheon va continua sprijinirea Guvernului Statelor Unite si a celui polonez prin intermediul programului Foreign Military Sales. Sistemul Patriot oferit Poloniei ofera capabilitati dovedite impotriva amenintarilor constituite de rachete balistice sau de croaziera, a dronelor si aeronavelor avansate”.
In cardul procesului FMS, producatorul va pune bazele unor parteneriate cu Guvernul polonez precum si cu operatori industriali din Polonia pentru a finaliza programul de offset si de participare industriala. Pana in momentul de fata Raytheon a semnat deja 8 contracte si peste 30 de scrisori de intentie cu diverse firme poloneze.
Via:
Raytheon
Traiasca Volhovul, ca daca nu era el nici deastea nu mai aveam acum! 🙂
Bravo lor, dar totusi de ce nu MEADS? Network centric, poate integra si alte radare, PAC-3 MSE pare totusi mai capabila decat PAC-2 GEM-T, radarul nou de la Raytheon e inca pe post de demonstrator, au fost niste probleme cu sincronizarea timpilor la ele, etc. Adica daca tot au bani de dat de ce tin sa ia ceva deja destul de vechi si probabil surubarit deja de aia rai cand ar putea sa mearga pe ceva mai nou?
Pai nu cred ca e o problema sa puna Pac-3 mse pe “patriot” clasic. Cat despre motive – iti dau 2 destul de bune:
– offsetul – e mai bine sa joci cu un singur partener decat cu o echipa (MEADS), ca vb aia – zic ca nu se inteleg intre ei – care da mai mult, care mai putin…
– parteneriatul strategic – nu cred ca nemtii sau italienii ridica vre-un deget cat tipa polacii… Pana acum doar amercanii au pulsat p-acolo…
In spate la MEADS e Lockheed Martin, e adevarat ca Germania va fi primul client dar tot LM sunt seful de proiect. PAC-3 MSE e tot a lui LM si deocamdata doar la US si la arabeti am inteles ca s-a integrat in Patriot-ul clasic. Raytheon are doar vechiul PAC-2 GEM-T si in curand PAAC-4 (prastia lui David) in oferta. Ar mai fi si isprava recenta a Patriot-ului israelian care cu 2 rachete nu a reusit sa doboare o amarata de drona. Sunt foarte curios daca polacii o sa si zica de ce au selectat totusi Patriot.
La noi, daca prin vreo minune dau astia drumul la un RFP, sunt convins ca LM are sanse mari sa iasa avand in vedere ca am luat deja cam multe de la ei … zic si eu.
Cica cumpara si Stunner
Asa se pare, ii zice SkyCeptor pt ei. Si au cerut si radar la 360 de grade … s-a facut lumina in sat, face sens acum.
Pai o fi LM seful de proiect da` cum se imparte off-setul? 58% de la americani, 25% nemtesc si 17% Italian? Si cand e cu relocare de baze/divizii stationae prin polonia tot asa? fac grupe din 6 americani,3 nemti si 2 italieni :)))
Nu merge asa … daca iei sistemul MEADS de la LM atunci LM iti da off-set-ul. La fel se punea problema si la noi daca luam EF de la italieni, venea Alenia cu off-set nu Airbus si BAE. Comenzile se impart de obicei intre participantii la program, LM avand probabil cota cea mai mare ar primi si o cota mai mare din comenzi si ar avea si intaietate la cele initiale.
Romania ce a selectat?
Tu ce crezi ?
Romania nu a facut licitatie sau concurs deci nu are ce sa selecteze.
Au dat cu vopsea adaposturile antiaeriene, si au pus capace noi la WC-ri.
noi avem hawk. vine uti cu o mega-modernizare si face o retea cu ele,volhov si kub de nu trece nici pasarea cerului prin apararea a-a romaneasca.ca o sa treaca sukhoiurile ca prin branza asta e partea a doua.nimic nu e perfect pe lume.
Nus pe unde am citit mai acum cateva luni, cum ca Romania a inceput sa intrebe pe aici pe colo care-i treaba cu MEADS. Lucru ciudat de tot, avand in vedere apetitul nostru pentru sisteme SH pe bani putini. Acum sa se intereseze de echipamente inca mai mult decat noi, asta da premiera! 🙂
Daca nu mai stii pe unde ai citit – iti recomand lecitina 🙂 sau ciocolata 😉
Ca a intrebat Romania ce si cum cu MEADS – foarte bine – macar cunoaste niste date in plus decat in pliante.
E bine ca se informeaza 🙂