F-16D la BSDA 2008, Static Display

F-16D la BSDA 2008, Static Display

N-aş vrea să par grăbit, dar parcă nu se mişcă. Şi, ar fi trebuit să zboare ceva… dar este numai o problemă dată de gard. Cu vârful degetelor, de parcă ar avea caca pe ea şi nimeni, nici un Guvern, nici un sobor, o şleahtă de bubuli, nici dracu’ nu pune mâna toată. Pe problemă.

Ne înfingem ochii în fiecare ştiruţă care cuprinde cuvintele “avion multirol” în subiect. Parcă am aştepta să mozolim sfintele moaşte la mâna a doua. Cam aşa pare, sinceri să fim.

Iar informaţiile care ajung la noi sunt îmbucurătoare, şi chiar dacă n-avem verde la scris… putem afirma pentru 2013 ceva foarte sigur: cârpim, vopsim, mai ne şi înnoim, vom zbura.

“Vom zbura”… ce tare, am ajuns să scriu de parcă vom şi fi noi, cu schimbul, într-o dublă, alături de EI.

Iaca un articol de pe HotNews, deloc liniştitor:

Proiectul de buget pe 2013 nu prevede sume pentru achizitionarea de avioane F16, potrivit declaratiilor ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea. Acesta a precizat ca nu au putut fi cuprinse in buget sumele necesare in conditiile in care Romania si Portugalia nu au semnat inca un acord in acest sens.

“In ce priveste avioanele F 16, ca orice alta prevedere bugetara, pentru a fi inclus in buget este nevoie de un act normativ. Deci, eu nu pot sa pun in buget ceva ce inca nu exista, adica un acord, sa spun ferm o lege privind validarea acordului respectiv de vanzare-cumparare de avioane. Cand acest act normativ va exista, consecintele sale bugetare vor fi evidentiate”, a spus Voinea.

Mircea Dusa, ministrul apararii, a spus in luna decembrie ca bugetul Ministerului Apararii pe 2013 va cuprinde si sumele necesare achizitionarii de avioane multirol.

“Deja exista o hotarare a CSAT, vom continua discutii si, desigur, si in functie de discutiile pe care le vom avea la inceputul acestui an referitoare la aprobarea bugetului, sa incepem sa prindem acele sume in bugetul MApN, pentru ca programul sa deruleze”, a afirmat in decembrie Mircea Dusa, intrebat de stadiul negocierilor cu Portugalia privind avioanele multirol.

Fostul ministru al Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat, pe 30 septembrie, referitor la cele 12 avioane multirol pe care Romania urmeaza sa le achizitioneze ”la mana a doua” din Portugalia, ca acestea costa aproximativ 120 de milioane de euro din totalul contractului in valoare de 670 de milioane de euro. Diferenta de bani o reprezinta costul pentru asigurarea suportului logistic, cost care, potrivit ministrului, ‘ar fi fost acelasi’ chiar daca partea romana ar fi cumparat avioane noi.

De Claudia Pirvoiu

Sursa: HotNews via Semper Fidelis

 

– Iulian Iamandi –