Guvernul Greciei a informat că va plăti 2.32 miliarde de euro (2.8 miliarde de dolari) pentru achiziția de avioane omnirol Dassault Rafale și a moderniza rachetele compatibile, în cadrul unui proces de creștere a puterii militare declanșate de tensiunile cu Turcia.

Dassault Rafale

Dassault Rafale

Furnizarea celor optisprezece avioane de luptă va începe la mijlocul anului 2021 și va fi completată de-a lungul a doi ani, a declarat Stelios Petsas, purtător de cuvânt al Guvernului Greciei.

Grecia va aloca 11.5 miliarde de euro (adică 14.1 miliarde de dolari SUA) pentru modernizarea forțelor armate în următorii cinci ani, datorită deteriorării relațiilor cu Turcia, țară aliată NATO, pentru neînțelegerile cu privire la drepturile asupra zăcămintelor din estul Mării Mediterane.

Numărul total de avioane Rafale care vor fi cumpărate de către Grecia va cuprinde doisprezece avioane aflate în prezent în serviciul Aviației Militare a Franței și încă șase avioane noi-nouțe care vor fi construite de către Dassault Aviation.

Susține activitățile noastre prin Patreon

Susține activitățile noastre prin Patreon: patreon.com/resboiu

Invidie

Păi, da. Ați citit bine. Mor de invidie pe greci.

Contractul pentru avioanele Rafale va cuprinde 1,92 miliarde de euro pentru paseri și alte 400 de milioane de euro pentru pachetul de armament. Care armament va cuprinde rachete aer-aer cu rază lungă Meteor, rachete de croazieră Scalp și rachete anti-navă Exocet.

Iar câteva contracte cu diferite companii franceze vor acoperi mentenanța flotei de avioane Mirage-2000 MK-2, modernizarea dronelor Sperwer și a unor sisteme electronice nespecificate.

Iulian Iamandi