Semnare acord de coperare intre MBDA si PGZ

Pe 2 Februarie 2017, Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) şi MBDA, grupul european producător de rachete ghidate, au semnat un acord de parteneriat strategic. Acest acord deschide calea pentru o viitoare cooperare între PGZ şi MBDA în ceea ce priveşte rachetele şi sistemele de rachete. Mai mult, acordul prevede şi transferul tehnologiilor pentru rachete moderne către companii din interiorul PGZ şi integrarea acestor companii în lanţul global de furnizori ai MBDA.

Scopul acestui acord semnat este de a spori cooperarea mutuală între PGZ şi MBDA, precum şi dezvoltarea capabilităţilor industriale ale PGZ în ceea ce priveşte rachetele şi sistemele de rachete, atât în domeniul apărării aeriene, navale cât şi al lansării aeriene a sistemelor de rachete.

Acordul prevede un cadru  pentru viitoarea cooperare între PGZ şi MBDA cu privire la programele de dotare cu rachete incluse în Planul de Modernizare Tehnică a Forţelor Armate Poloneze, în special în ceea ce priveşte programele de dotare cu sisteme aeriene de apărare cu rază scurtă, program cunoscut sub numele de cod  “Narew”.

Dacă Ministerul Polonez al Apărării decide selectarea oricărui tip de rachetă sau sistem de rachete oferite de MBDA, acordul prevede că MBDA se va îngriji să pună în practică un transfer semnificativ şi convenit de tehnologie către companii din interiorul grupului PGZ. În această eventualitate, MBDA şi-a declarat intenţia de a transfera know-how către Polonia şi de a lua în considerare includerea companiilor poloneze din industria de apărare în lanţul global de aprovizionare al MBDA.

“Acesta este un pas în direcţia construirii de competenţă a PGZ în sectorul tehnologiilor de rachete, înţeles în sens larg. După multe luni de negocieri am ajuns la un acord de cooperare extinsă şi de transfer de tehnologii între companiile care compun PGZ şi facilităţile MBDA. Datorită acestui acord, suntem încrezători că putem avea capabilităţile necesare pentru a implementa unele programe militare, în special programul “Narew” de dotare cu sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune, printre altele. Este o zi importantă pentru noi, întrucât se deschide perspectiva cooperării între industriile de apărare din ţări europene care sunt şi membre NATO”, a declarat Arkadiusz Siwko, Preşedintele Board-ului Director al PGZ SA.

Acordul strategic semnat astăzi oficializează strategia pe termen lung a MBDA în Polonia şi ne permite ca, împreună cu PGZ, să facem un mare pas înainte în sprijinirea Poloniei în ceea ce priveşte achiziţia de rachete şi sisteme de rachete cu tehnologie de ultimă oră. Strategia principală a MBDA, încă de la fondare în 2001, a fost să promoveze cooperare efectivă şi de durată peste tot în Europa. Aceasta este cea mai bună cale pentru dezvoltarea capabilităţilor industriei de apărare în rândul naţiunilor partenere şi garantează ulterior accesul liber al acestora la tehnologii, îndeplinid cerinţele de liber uz şi suveranitate. Semnarea acestui acord este un mare pas înainte pentru atingerea acestui obiectiv de suveranitate, un obiectiv pe care MBDA şi-l doreşte sincer pentru Polonia” , a declarat Paul Stanley, MBDA VP pentru Europa de Nord.

În cadrul acordului, companiile din Grupul PGZ vor avea oportunitatea de a coopera cu MBDA pentru rachete şi componente ale sistemelor de rachete precum: lansatoare, sisteme de comandă şi control, sisteme de transmitere a datelor, vehicule de suport, sisteme de integrare, management de programe, servicii şi training.

Sursa: MBDA