În cadrul unei licitații la care au participat numeroși ofertanți internaționali, Damen Shipyards a câștigat contractul pentru construirea și furnizarea a patru feriboturi de pasageri complet electrice pentru BC Ferries.

Feriboturile vor fi utilizate pentru servicii cu rază scurtă de acțiune în apele de coastă ale provinciei canadiene British Columbia (BC). Această comandă va ridica la 10 numărul total de feriboturi pe care Damen le-a furnizat în ultimii ani către BC Ferries. Aceste 4 feriboturi fiind primele care vor funcționa folosind 100% energie electrică.

Navele se vor baza pe modelul Damen RoRo 8117 E3 de clasă island cu capete duble. Fiecare feribot va putea transporta până la 47 de vehicule și 390 de pasageri. Pachetele de baterii cu o capacitate de 2.000 de kW vor furniza energie electrică pentru motopropulsoare. Reîncărcarea rapidă cu ajutorul energiei electrice regenerabile va avea loc în timp ce feriboturile debarcă și îmbarcă pasagerii și vehiculele la fiecare capăt de cursă. Fiecare navă va avea, de asemenea, motoare diesel auxiliare instalate pentru rezervă și redundanță generală.

Echipamentul de încărcare la țărm va fi furnizat de Damen. Lider în acest domeniu, Damen va livra pentru a patra oară acest serviciu, prima dată fiind tot în Canada, în 2021, pentru a susține două feriboturi hibride Damen livrate Ministerului Transporturilor din Ontario. Au urmat apoi proiecte în Copenhaga, Danemarca, și în Dordrecht, Olanda.

“Noile nave vor moderniza și mai mult flota noastră, crescând atât capacitatea, cât și îmbunătățind flexibilitatea noastră de a muta navele pe rute, astfel încât pasagerii noștri să aibă încredere că îi vom duce acolo unde au nevoie.

Adăugarea mai multor nave din clasa Island Class va facilita, totodată, desfășurarea echipajului, va crea eficiență în ceea ce privește costurile de formare și va promova servicii sigure, fiabile și ecologice.” a declarat Nicolas Jimenez, Președinte și CEO al BC Ferries.

“Suntem foarte încântați și extrem de mulțumiți de atribuirea unei comenzi de încă patru nave de tip Island Class pentru BC Ferries. Lucrăm alături de personalul tehnic de la BC Ferries de șapte ani și împreună am dezvoltat o serie însumând 10 feriboturi extrem de eficiente; îndeplinind toate cerințele viitoare ale unui transport public pe apă sigur, fiabil și durabil”, a adăugat Leo Postma, Area Director Damen America.

Cele 4 feriboturi sunt programate să înceapă să opereze până în 2027, cu câte două nave pe rutele care leagă portul Nanaimo de insula Gabriola și Campbell River de insula Quadra.

Sursa: Damen