Forțele pentru Operații Speciale ale Marinei Italiei au recepționat prima din cele două nave rapide multirol comandate. Angelo Cabrini a fost livrată la aproximativ un an după ce a fost lansată la apă și este destinată acțiunilor executate de către Gruppo Operativo Incursori (GOI), unitate care face parte din forța de elită COMSUBIN (Comando Raggruppamento Subacquei e Incursori Teseo Tesei) din Marina Militare.

ITS Angelo Cabrini P420

Compania Intermarine se ocupă de construirea a două nave rapide conform contractului în valoare de 40 de milioane de euro semnat în anul 2016. Cea de-a doua navă, Tullio Tedeschi, a fost lansată la apă în luna Mai a acestui an.

Construite cu materiale composite, cele două nave ale clasei au lungimea de 44.16 metri, lățimea de 8.4 metri și deplasamentul de 190 de tone.

Nava este înarmată cu un tun automat Oto Melara Hitfist calibrul 20 de milimetri în turelă telecomandată și două Dillon Aero M134D cu șase țevi calibrul 7.62 milimetri. Suplimentar, poate fi înarmată cu până la 12 mitraliere grele calibrul 12.7 milimetri.

Navele dispun de o rampă pentru un RHIB tip Zodiac Hurricane 733 și un sistem integrat de lansare și recuperare a ambarcațiunii.

Sistemul de propulsie este compus din trei parechei de Kamewa cu jet de apă și motoare diesel 16V 2000 M94 MTU, instalate în două compartimente diferite. Nava poate atinge o viteză maximă de peste 30 de noduri.

O zonă modulară de la pupa navei este proiectată pentru diferite tipuri de operații, incluzând asalt naval, lansare și recuperare de scafandri implicați în operații speciale.

De asemenea, există configurații specifice pentru instalarea unei camere de decompresie pentru sprijinul activităților de imersiune.

Iulian Iamandi