Decolare Gripen (foto Louise Levin)

Luni, Consiliul de Aparare al Bulgariei,  se va intalni pentru a discuta planul de investitii pentru achizitionarea si operarea viitorului tip de avion multirol pentru Fortele Aeriene (Bulgare). Anuntul a fost facut de Ministrul Apararii Anyu Angelov. Tot el a mentionat ca planul ce se va discuta in cadrul intalnirii de luni va fi inaintat spre aprobare Consiliului de Ministri pana la sfarsitul lunii.

Angelov vrea sa obtina mandat pentru a putea negocia cu alte natiuni achizitionarea de avioane multirol si spera ca pana la sfarsitul anului sau inceputul anului viitor sa poata prezenta Consiliului de Ministri si Paramentului un plan concret de investitii pentru achizitionarea noului tip de Multirol. Angelov asteapta o decizie a Guvernului la inceputul lui Noiembrie.

Ministrul bulgar al Apararii a subliniat ca legislatia bulgara si cea europeana vor fi respectate cu strictete. A precizat ca intentioneaza sa inceapa negocieri cu Olanda, Portugalia, Statele Unite si Norvegia (toti operand F-16), mentionand ca Germania si Italia au oferit aronave Eurofighter Typhoon la mana a doua.

Conform declaratiilor lui Angelov, referitor la avioane noi (adica nu la mana a doua sau chiar a treia), singura optiune demna de luat in considerare este SAAB Gripen. Eurofighter sau F-16 noi ies din calcul datorita lipsei resurselor financiare. Pentru moment sunt luate in considerare doar Gripen si avioane la mana a doua.

Tot Angel0v declara ca suma disponibila pentru achizitionarea avioanelor multirol este de 400 milioane $, platibili in transe, timp de 6-9 ani, incepand din 2014, astfel incat bugetul sa poata absorbi mai usor costurile…

 

Via News.bg

– Griffon236 –

Navighează în portal:

Resboiu MasterArmata Română;Forţe SpecialeSpaceRevista ResboiuForumul Resboiu;