Aviaţie Diverse Geopolitica

Gripen – nu! Su-30MKM – poate…

Gripen la Aerospace Forum Sweden 2012

Gripen la Aerospace Forum Sweden 2012

Zilele acestea, cu ocazia salonului aeronaval LIMA 2013, în cursul unei declarații de presă Ministrul malaezian al Apărării a dezmințit informațiile potrivit cărora Malaezia ar fi interesată de închirierea de avioane multurol Gripen.

Referitor la informațiile apărute în presa occidentală, potrivit cărora malaezienii ar fi interesați de inchirierea a 24-32 avioane Gripen, Ahmad Hamidi a declarat: “Vreau să subliniez ca aceste informații sunt neadevărate deoarece Malaezia este interesata doar de achiziția de echipamente militare.” 

Tot Hamidi a mai declarat că Malaezia, in calitate de cumpărător are dreptul de a selecta cea mai bună opțiune pentru țară și că această decizie nu poate fi luată de nici o companie din industria de apărare.

În același context Victor Komardin, Vicepreședinte al Rorboronexport, șef al delegației reunite a Rosboronexport și Rostekhnologiy prezentă la Langkawi International Maritime and Aerospace, a declarat că Rusia va oferta un nou lot de avioane multirol Su-30MKM.

Rușii par din start avantajați, având în vedere ca malaezienii operează deja un lot de Su-30 MKM. 18 bucăți au fost contractate în 2003 și livrate în perioada 2007-2009. Mentenanța acestora e asigurată pe plan local existând de asemenea și un centru de antrenament al pilotilor, tot în Malaezia. Potrivit lui Komardin, în cazul în care eșalonul politic malaezian ia o decizie referitoare la achiziția a încă 18 avioane multirol, selectarea unui alt produs decât Su-30 MKM ar fi neeconomică.

După părerea lui Komardin, PAK-FA este overkill pentru necesitățile tactice și operaționale ale malaezienilor, așa că avionul de generația a cincea nu le va fi oferit.

Atât Su-30 MKM cât și JAS-39 Gripen(tailandez) sunt prezente la LIMA.

– Marius Constantin –

 

8 Comments

 • Dassault este în fortà la salon, cu douà Rafale în demonstratie aerianà. O jurnalistà localà va face chiar un zbor ca pasager.

  Pe de altà parte au oferit o linie de asamblaj în Malaezia pentru 18 Rafale.

 • Declaratia lui Hamidi asta mi se pare deplasata. Cum adica, “nu vrem Gripen pentru ca suntem interesati doar de achizitia de echipamente militare” ???
  O fi avand deschis vreun cont prin Cipru? 🙂

  • Simplu! Presa occidentala, zicea de inchiriat (facand referire la declaratiile lui de la Motte, probabil). Malaezienii vor sa cumpere, nu sa inchirieze…

   • Se prea poate. Dar “achizitie” nu inseamna neaparat cumparare. Probabil ca termenul englezesc a fost “aquire” care are sensul de “to come into possession or control of often by unspecified means”.
    In fine, poate am fost eu prea pedant.

    • …sau poate am fost eu prea ambiguu cu traducerea… 😀
     Mot-a-mot, omu’ a zis asa:
     “I want to emphasise that the report is not true as Malaysia is only interested in buying defence assets,”

     Deci…nu vor sa inchirieze, vor doar sa cumpere (cam aceeasi treaba pentru care leasingul de gripen nu a prins nici la noi – ma rog, exceptand aspectele politice)…

  • Decizia de achizitie a unui model de avion de lupta este un suverana. Cu alte cuvinte daca Malaiezia nu vrea Gripen este perfect indreptatita sa le ignore campaniile de PR.

   • Corect.Se pare ca nu sunt interesati de F16.Oare de ce?
    Logic ar fi ca malaezienii sa opteze pentru SU, preferabil pentru SU35.Daca malaezienii vor sa isi cumpere SU PAK FA, nu vad de ce rusii i-ar refuza.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: