Gripen la Aerospace Forum Sweden 2012

Gripen la Aerospace Forum Sweden 2012

Zilele acestea, cu ocazia salonului aeronaval LIMA 2013, în cursul unei declarații de presă Ministrul malaezian al Apărării a dezmințit informațiile potrivit cărora Malaezia ar fi interesată de închirierea de avioane multurol Gripen.

Referitor la informațiile apărute în presa occidentală, potrivit cărora malaezienii ar fi interesați de inchirierea a 24-32 avioane Gripen, Ahmad Hamidi a declarat: “Vreau să subliniez ca aceste informații sunt neadevărate deoarece Malaezia este interesata doar de achiziția de echipamente militare.” 

Tot Hamidi a mai declarat că Malaezia, in calitate de cumpărător are dreptul de a selecta cea mai bună opțiune pentru țară și că această decizie nu poate fi luată de nici o companie din industria de apărare.

În același context Victor Komardin, Vicepreședinte al Rorboronexport, șef al delegației reunite a Rosboronexport și Rostekhnologiy prezentă la Langkawi International Maritime and Aerospace, a declarat că Rusia va oferta un nou lot de avioane multirol Su-30MKM.

Rușii par din start avantajați, având în vedere ca malaezienii operează deja un lot de Su-30 MKM. 18 bucăți au fost contractate în 2003 și livrate în perioada 2007-2009. Mentenanța acestora e asigurată pe plan local existând de asemenea și un centru de antrenament al pilotilor, tot în Malaezia. Potrivit lui Komardin, în cazul în care eșalonul politic malaezian ia o decizie referitoare la achiziția a încă 18 avioane multirol, selectarea unui alt produs decât Su-30 MKM ar fi neeconomică.

După părerea lui Komardin, PAK-FA este overkill pentru necesitățile tactice și operaționale ale malaezienilor, așa că avionul de generația a cincea nu le va fi oferit.

Atât Su-30 MKM cât și JAS-39 Gripen(tailandez) sunt prezente la LIMA.

– Marius Constantin –