Gripen Demo, la AFS

Cumparatorii noului Gripen E/F vor plati cu 10% mai putin decat ar fi platit pentru modelul anterior al acestui avion, Gripen C/D, a declarat CEO-ul Saab, Hakan Buskhe.

Intr-o declaratie facuta in cadrul show-ului aviatic internațional de la Farnborough, Bushke a mai spus si ca noul avion de lupta va oferi o creștere cu 25% a performantelor.

Scaderea pretului si creșterea performantei reprezinta specialitatea Saab, spune Bushke, de vreme ce Gripen C/D a costat, la randul sau, mai putin decat predecesorul lui, Gripen A/B, oferind totodata o crestere a performantelor cu 20%.

Pentru a explica scaderea costului, Bushke a declarat: “Este posibil in cazul masinilor, de ce nu si in cazul avioanelor de lupta?”

Guvernul suedez intentioneaza sa cumpere 80 de avioane Gripen E/F, numite si Gripen NG de catre Saab. De asemenea, Elvetia doreste sa cumpere 22 de avioane de acest tip.

Bushke a asociat politica de stabilire a preturilor desfașurata de Saab necesitatii de a concura la nivel global, adaugand ca numai 20% dintre comenzile primite au provenit din Suedia. Saab are 3.000 de ingineri in afara Suediei, a mai precizat el.

In prezent, Saab doreSte sa infiinteze un centru de instruire Gripen in Africa de Sud, a mai spus Bushke.

Intr-o aparenta referire la companiile care se pot baza pe achizitii generoase din partea guvernelor proprii, Bushke a spus: “Nu este greu sa construiesti ceva, daca ai o gramada de bani”. Este de asteptat ca Saab sa inregistreze o usoară crestere a vanzarilor in 2012, comparativ cu 2011, a mai adăugat el.

Bushke a mai spus că principiul Saab referitor la raportul calitate-pret a afectat punctul de vedere al companiei asupra aliantelor europene, care se concentrează asupra design-ului de UAV-uri. Italia si Germania au reactionat cu manie in fata planurilor Angliei si Frantei de a forma o alianta bilaterala pentru constructia de UAV-uri, in care planuiesc sa accepte si alti parteneri mai tarziu.

Dar Bushke nu a parut deloc tulburat in fata posibilității ca Suedia sa urmeze modelul Angliei si Frantei. “Atat timp cat in urma colaborarii rezulta un produs accesibil“, a spus el. “Nu purtăm discuții interminabile. In toate celelalte afaceri incepi prin a te intreba ce isi doreste clientul”.

Sursa:
Defense News

-Griffon236 –

 
———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu

Forumul Resboiu

Pagina de gardă a portalului

Ramura dedicată Armatei Române

Ramura dedicată spaţiului

Ramura dedicată dronelor