Gripen NG, inainte de decolare

Conform declaratiilor lui Andrew Wilkinson, directorul de marketing al campaniei SAAB in Brazilia, demonstratorul Gripen NG si-a atins scopul. Mai exact demonstrarea fezabilitatii si a nivelului de risc pentru proiectul Gripen de noua generatie.

Programul de teste va fi continuat de noile versiuni ale multirolului suedez, Gripen E (monoloc), respectiv Gripen F (biloc). Wilkinson a declarat ca, spre deosebire de Demonstratorul Gripen NG, doua exemplare sunt (sau vor fi) nou construite, renuntandu-se la modificarea unor prototipuri mai vechi. Se continua numerotarea prototipurilor, 39-7 si 39-8 aflandu-se in diverse stadii de executie a montajului.

Gripen E 39-7 are deja montate aripile, fuselajul si alte cateva repere noi, fabricate de SAAB sau partenerii industriali cu care suedezii impart riscurile programului. Conform lui Wilkinson, 39-7 va executa zborul inaugural in aceasta vara, urmand ca 39-8 sa se alature programului de teste in cursul anului viitor.

Vestile sunt bune pentru elvetieni, care mai mult ca sigur isi freaca mainile cu nerabdare. Mai ales ca E/F-ul urmeaza sa primeasca niste bunataturi marca Selex…

Sursa:

Poder Aereo