Firma de apărare şi securitate Saab a efectuat ieri un prim zbor de success cu avionul inteligent de următoarea generaţie Gripen E.

Gripen E first flight

Gripen E first flight

La ora 10:32, joi, pe 15 iunie, Gripen E a decolat în zborul său inaugural, avaând la manşă un pilot de teste al Saab. Aeronava (cu indicativul 39-8) a decolat de pe pista Saab din Linkoping, Suedia, şi a zburat peste zonele de est ale regiunii Östergötland, timp de 40 de minute. În timpul zborului, aeronava a efectuat o serie de acţiuni pentru a demonstra diferite criterii de testare, inclusiv deschiderea şi retragerea trenului de aterizare.

Gripen E primul zbor

Gripen E primul zbor

„Zborul a fost exact aşa cum ne aşteptam, iar performanţa avionului a fost pe măsura experienţei din simulările noastre. Performanţa sa de accelerare este impresionantă, iar manevrarea este foarte flexibilă. Nu e nevoie să spun că sunt foarte fericit că am pilotat acest zbor inaugural.”

A declarat Marcus Wandt, Pilot de încercări experimentale al Saab.

„Azi am efectuat primul zbor al acestui avion de luptă de clasă mondială. Am realizat asta cu un software deplin calificat pentru sistemul revoluţionar de avionică. Este vorba de a le oferi clienţilor noştri un sistem inteligent de avioane de luptă, în care viitorul este conceput încă de la început. Activităţile zborurilor de încercare vor continua pentru a consolida această realizare, iar programul este în parametrii optimi pentru a ne îndeplini calendarul de livrări în 2019 pentru clienţii noştri suedezi şi brazilieni.”

A spus Jonas Hjelm, Prim Vice Preşedinte şi Şeful Zonei de Business Aeronautică a Saab.

Sursa: Saab