Gripen este dat de mai multe surse drept câștigător în Bulgaria. Însă, cum nu mai sunt în Călărași… nu aud dacă la Silistra se desfac de bucurie borcanele cu castraveți păstrate pentru ocazii deosebite.

Avioane Gripen, Suedia 2012

Așa că, după cum și titlul o spune, nu mă hazardez să îi felicit. Haideți, mai bine, să nu strigăm “goool!” până când măcar nu vedem reluarea.

S-au mai văzut anulări.

Ca să nu par bătrân și senin, cu entuziasmul tocit, am să dau drumul degetelor să joace cuvinte care să facă lumină asupra scepticismului meu.

În primul rând, trebuie să dăm calendarul cu câteva zile îndărăt. Zilele trecute, ministerul bulgar al Defensivei, a completat analizarea, evaluarea și sinteza propunerilor participanților la procedura de achiziție a unui tip nou de avion de luptă.

În cursă s-au aflat oferte aparținând duetului Portugalia și SUA cu un pachet logistic, Suediei și Italiei.

Treaba a făcut-o un grup interdepartamental desemnat de către premierul Ognyan Gerdzhikov și condus de către generalul-maior Tcanko Stoykov, comandantul Forțelor Aeriene Bulgare.

Într-un curs al lucrurilor, grupul interdepartamental urma să înainteze un raport Guvernului pentru deciderea pe mai departe. Cu anunțul final urma să aibă ceva treabă Consiliul de Miniștri, care urma să dea un mandat pentru negocieri. După aia, pdentru asigurarea transparenței necesare, la cea de-a patruzeci și patra Adunare Națională, urma să fie prezentată treaba grupului inter departamental.

Am spus vreo vorbă de guvernul provizoriu? Acolo, în Bulgaria, așa e.

În primă fază, MoD-ul bulgar s-a codit. Ministeriul a comunicat că s-a ales the chosen one, doar că nu-i pot pronunța încă numele. Și nu era vorba de accent…

Urma ca după cinci sau șase Mai să se lase cu anunțatul rezultatului.

Să privim și mai înapoi prin calendar: în ziua de 13 a lui Martie, anul curent, ministerul bulgar al Apărării a deschis cele trei oferte. Bulgaria avea nevoie de opt avioane multi… scop. Multirol. Și au avut de ales între F-16 MLU portugheze cu pachet logistic de la americani, Eurofighter Typhoon de la italieni și avioane noi de la suedezi, cu eticheta Saab Gripen C/D.

Vecinașii doreau ca livrarea celor opt avioane multirol să se întâmple până în 2022, iar prima fază a programului o estimaseră la unu virgulă cinci miliarde de leva.

Ieri, deja începuse să se lase cu aflare.

Un număr de publicații bulgare citau informații neoficiale care dădeau propunerea suedeză, cu Saab Gripen, drept câștigătoare. Confirmarea însă, nu venea de nicăieri. Dar, nici infirmarea zvonurilor nu o făcea nimeni.

Clar, bulgarii au mirosit oțet că să își revină de pe urma atâtor emoții.

La un moment dat, zvonurile au cuprins frânturi prin care se lăsa de înțeles că oferta suedezilor are mai multe avantaje față de cea propusă de portughezi cu americani pentru avioane F-16 uzate și aduse la standardul MLU.

Între avantaje, cică ar fi fost o livrarea mai rapidă a avioanelor de luptă de către suedezi, ceea ce i-ar fi încântat mult pe oficialii bulgari care doreau o schemă de furnizare întinsă pe cinci ani, dar și avantaje legate de schema pentru instruire și altele.

Apoi, în presa bulgară a apărut ca sigură selectarea pentru poziția câștigătoare a avionului Gripen și… faptul că una dintre oferte cerea plata completă în avans.

De aici, s-au tras două concluzii logice. Suedezii pot livra avioanele cam într-un an și jumătate, iar FMS-ul e treabă cu sume mari de bani plătibile în avans.

Este evident că pe persoană fizică am tras și eu o a treia concluzie: nici dracu’ nu vrea Tranche 1. Adică Typhoon de la italieni.

După mult așteptata întâlnire a guvernului, s-a lăsat cu confirmare: Saab Gripen C/D a ieșit pe primul loc în analiza comisiei interdepartamentale.

S-a lăsat și cu confirmarea locului doi: guvernul a anunțat că în urma analizei ofertei de avioane F-16 uzate, ofertate de portughezi și americani, s-a acordat și premiul doi.

Guvernul bulgar a confirmat și concluzia mea. Nici dracu’ nu vrea Eurofighter Typhoon Tranche 1. Așa că, italienii au luat premiul trei.

A ieșit Gripen câștigător, dar oare a câștigat?

Vă amintiți că mai la deal spuneam de guvernul provizoriu al Bulgariei?

Ministrul provizoriul al Defensivei, Stefan Yanev, a precizat că este normală o negociere cu câștigătorul, însă guvernul care va să vie va decide cu care dintre cei trei candidați va negocia.

Înainte de a mă subsemna, să zic și ce a spus premierul interimar Ognyan Gerdzhikov:

În competiția pentru achiziția de avioane de luptă pentru Forțele Aeriene Bulgare nu s-a decis nimic. 

Iulian Iamandi