Gripen, pe drapel

Ieri Comisia Parlamentara constituita pentru evaluarea controversatei selectii a 22 de aeronave Gripen E/F a dat verdictul… Afacerea merge mai departe.

Conform Comisiei de Aparare, “alegerea Gripen de catre Consiliul Federal are cele mai mari riscuri: din punct de vedere tehnic, comercial, financiar si al termenelor de livrare” (potrivit unei stiri emise de Agentia ATS). Totusi membrii Comisiei (numiti din randul celor ai Consiliului Federal) au votat 16 pentru si 9 impotriva continuarii procedurilor de achizitie.

Ueli Maurer, Ministru al Apararii, direct raspunzator de procedura de achizitie, a declarat ca negocierile cu partea suedeza “se apropie de final si ne vor permite sa rezolvam orice eventuala problema“.

Costurile programului sunt de 2.6 miliarde de euro sau 3.25 miliarde de dolari, pentru 22 Gripen E/F.

Intre timp, in Elvetia, atat presa de limba franceza cat si cea de limba germana trag semnale de alarma legate de faptul ca costurile programului ar fi mult mai mari decat cele declarate de SAAB, care nu ar fi inclus in nota de plata si costurile de proiectare-dezvoltare. Evident, totul pleaca de la Partidul Verde din Suedia, partid de stanga, care cere renuntarea la program.

Sursa:
DN

– Griffon236 –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.