CF-18 Hornet escorteaza un C-27J Spartan al Fortelor Aeriene Romane in timpul unui exercitiu de Politie Aeriana

Luni a avut loc la Atena o sedinta a KYSEA (Consiliul Guvernamental pentru Politica Externa si Aparare).

In urma sedintei singura decizie luata, potrivit surselor din media greceasca care citau un comunicat oficial al Biroului Primului Ministru, se refera la activarea unor sub-programe legate de avioanele de transport tactic C-27J Spartan.

Din comunicatul citat, nu reiese clar cu ce este inarmat (?!) avionul de transport sau ce noi sisteme urmeaza a fi instalate, nici costul sau termenele programului.

Sansele ca programul sa se refere la conversia in variatna MC-27J Praetorian (inarmata cu tun de 30x173mm ATK M230 Bushmaster II si rachete Hellfire) sunt infime, fiind mai degraba vorba de instalarea unor sisteme de autoprotectie (sisteme de avertizare la lansarea rachetelor si dispersoare de tinte false). Si asta din motive evidente ce au de-a face cu… costul.

Pe ordinea de zi a sedintei, pe fondul intensificarii activitatilor turcesti in Marea Egee, au mai fost abordate subiectul modernizarii flotei de F-16 a Greciei si cel al dotarii cu fregate FREMM.

Astfel, nu s-a luat o decizie finala asupra programului de modernizare a avioanelor F-16. Potrivit unui comunicat de anul trecut al Statului Major, modernizarea ar avea un buget de 1.1 miliarde de dolari si ar urma sa includa aducerea la standardul V a 85 de F-16 din inventarul Greciei. In Octombrie 2017, DSCA notifica Congresul Statelor Unite despre o potentiala vanzare a 123 kituri de upgrade la standard F-16V cu radare AESA APG-83 SABR. Costul eventualului contract, estimat de americani ar fi ajuns la 2.25 miliarde dolari (dintre care 918 milioane pentru MDE -echipamente majore de aparare, iar diferenta pentru servicii conexe).

Planurile de inchiriere a doua fregate FREMM din Franta par de asemenea sa stagneze. Potrivit unui articol de pe portalul Mer et Marine, francezii nu sunt dispusi sa inchirieze cele doua fregate. Eventuala inchiriere ar afecta capacitatile operationale de lupta ale Marinei Franceze.

Demarat la inceputul anilor 2000 programul grecesc de achizitie a 6 fregate FREMM a esuat pe fondul derapajelor bugetare. Odata cu reinceperea discutiilor intre Paris si Atena, s-a negociat achizitia/inchirierea a doua FREMM-uri cu o optiune pentru inca doua. Corvetele Gowind, desi luate initial in considerare ca varianta secundara, mai ieftina, pentru dotarea marinei Greciei cu nave de lupta, par sa fi iesit din carti, grecii avand nevoie de nave mai grele, capabile sa surclaseze pe cele turcesti, mai ales la capitolul protectiei antiaeriene si antisubmarin.

Marius Constantin