F-16 grecesc

In cadrul unei sedinte de sambata, KYSEA (Consiliul Guvernamental pentru Politica Externa si Aparare) a decis in unanimitate demararea procedurilor de achizitie pentru pachetul de modernizarea a avioanelor F-16C/D la standard F-16V.

Desi cu o saptamana mai devreme acelasi for grecesc nu ajunsese la nici un consens asupra programului de modernizare a avioanelor multirol F-16 C/D, sambata aceasta Biroul de presa al Premierului Alexis Tsipras, a anuntat aprobarea programului de modernizare si aducere a 85 de celule la standard unic F-16V, totul pentru un cost de aproximativ 1.2 miliarde de euro (1.46 miliarde de dolari).

Primele 3 avioane multirol vor fi modernizate in Statele Unite, urmand ca revizia capitala si modernizarea celorlalte sa fie facuta pe plan local, in Grecia. Pentru aceasta modernizare grecii vor plati rate anuale in valoare de 110 milioane de euro timp de un deceniu.

Potrivit comunicatului, sambata Washingtonul ar fi acceptat o propunere revizuita a grecilor, propunere ce tine cont de viitoarele obligatii financiare ale Grecieni.

Desi se lupta de aproape 7 ani cu o criza a datoriilor si o rata a somajului de 28%, grecii mentin constant un buget al aprarii de 2% din PIB, echivalent a 3.5 miliarde de euro.

Via:
Reuters

Marius Constantin