Aviaţie

Grecia va moderniza avioanele F-16

F-16 grecesc

In cadrul unei sedinte de sambata, KYSEA (Consiliul Guvernamental pentru Politica Externa si Aparare) a decis in unanimitate demararea procedurilor de achizitie pentru pachetul de modernizarea a avioanelor F-16C/D la standard F-16V.

Desi cu o saptamana mai devreme acelasi for grecesc nu ajunsese la nici un consens asupra programului de modernizare a avioanelor multirol F-16 C/D, sambata aceasta Biroul de presa al Premierului Alexis Tsipras, a anuntat aprobarea programului de modernizare si aducere a 85 de celule la standard unic F-16V, totul pentru un cost de aproximativ 1.2 miliarde de euro (1.46 miliarde de dolari).

Primele 3 avioane multirol vor fi modernizate in Statele Unite, urmand ca revizia capitala si modernizarea celorlalte sa fie facuta pe plan local, in Grecia. Pentru aceasta modernizare grecii vor plati rate anuale in valoare de 110 milioane de euro timp de un deceniu.

Potrivit comunicatului, sambata Washingtonul ar fi acceptat o propunere revizuita a grecilor, propunere ce tine cont de viitoarele obligatii financiare ale Grecieni.

Desi se lupta de aproape 7 ani cu o criza a datoriilor si o rata a somajului de 28%, grecii mentin constant un buget al aprarii de 2% din PIB, echivalent a 3.5 miliarde de euro.

Via:
Reuters

Marius Constantin

7 Comments

  • Turcii isi doresc foarte mult avionul F-35 dar pentru ca au decis sa fraternizeze cu dusmanii NATO , pentru S-400,americanii au sous STOP pentru F-35 . Da turcii isi construiesc sub licenta F-16 avioanele lor multirol, elicopterele lor de atac tot sub licenta americana . De ce nu ar face asa si romanii ? Ce le lipseste ? Mai ales ca au o lunga traditie in ce priveste constructia de avioane si elicoptere.Si totusi Romania va renaste .Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla

  • Punem pariu că investițiile americane în Grecia vor crește simțitor în perioada viitoare? Bașca dotarea armatei elene cu armament american pe datorie….. Grec să fii, că norocul vine singur.

  • Asta inseamna ca ii costa pe greci putin peste 17 bule USD/avion ca sa le treaca la standard V. Deloc rau.

    Oare pe noi ce ne-o opri sa luam de prin desert ceva avioane si sa platim niste bani anual ca sa le aducem la zi si sa folosim?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: