Japonia va demara negocieri cu Grecia pentru exportul a două avioane tip US-2 destinate misiunilor de salvare, într-un contract care ar putea reprezenta întâia vânzare de echipamente japoneze pentru apărare.

ShinMaywa US-2

ShinMaywa US-2

Grecia dorește să modernizeze bătrâna flotă de avioane pompier și intenționează să achiziționeze căteva duzini de avioane noi. Țara europeană și-a manifestat interesul cu privire la cumpărarea avionului amfibiu japonez US-2 produs de către compania ShinMaywa Industries.

US-2 are o rază de acțiune de 4700 de kilometri și poate ameriza pe ape cu valuri de trei metri înălțime. Avionul, aflat în serviciul operativ al Japan’s Self-Defense Force pentru misiuni de căutare-salvare pe mare, va fi echipat cu tancuri pentru apă în cazul vânzării către Grecia.

Japonia și-a relaxat politica de export al armelor în anul 2014, permițând transferul condiționat de echipament și tehnologii de apărare. Având în vedere că Grecia va utiliza avioanele amfibii ShinMaywa US-2 pentru misiuni de stingere a incendiilor, permisiunea de vânzare din partea Consiliului Național de Securitate al Japoniei nu va mai fi necesară.

Astfel, am putea vedea o Atenă strâmtorată la pungă în căutarea de asistență financiară din partea Uniunii Europene…

Prețul avionului japonez este de un pic peste nouăzeci de milioane de dolari.

Iulian Iamandi