Drifting naval

Grecia a desfasurat recent una dintre cele mai mari mobilizari ale flotei intr-o aplicatie navala care a cuprins patru exercitii: Astrapi, pentru fregate, Ormi, desintat Comandamentului Navelor Rapide de Patrulare, Vronti, efectuat de vedete si Aigialos al Comandamentului Fortelor Amfibii.

Multe, multeee...

Pentu a conduce in paralel exercitiile, Marina Greciei a mobilizat un numar mare de nave si elicoptere. Defalcat, in Marea Egee s-au jucat 12 fregate, divizate in Escadrilele A si B, cel putin 15 nave rapide de atac si vedete, plus submarinele Papanikolis (S-120) si Triton (S-112). Comandamentul Naval al Elicopterelor a participat cu opt elicoptere pentru operatiunile de pe fregate. LST-urile au participat la exercitiul Aigialos, in timp ce suportul logistic a fost asigurat de navele Aliakmon si Prometheus.

Toate navele au fost timp de cinci zile in larg si au executat trageri cu munitie de razboi la tunurile OTO-Melara de 76 mm si sistemele anti-racheta Phalanx.

Operatiunile au avut loc atat ziua, cat si noaptea, incluzand decolari si aterizari nocturne ale elicopterelor participante la scenariile de cautare si distrugere a submarinelor.

Pe nocturna

Una dintre principalele faze ale marii aplicatii a inclus un atac din partea a peste patruzeci de avioane de lupta, in majoritate F-16 si F-4AUP, in timp ce flota era protejata cu avioane Mirage 2000EGM si au fost efectuate lupte aeriene simulate intre atacatori si aparatori.

Bravo lor, au cu ce. S-o fi speriat oare Turcia? ­čÖé

Sursa: Defence Greece