Eforturile Greciei de a rezista presiunii din partea țării vecine, aliate, dar și potențial inamic – Turcia – călăuzesc oficialii trimiși de Atena cu pălăria în mână pe la porțile marilor fabricanți de armament și tehnică de luptă.
Recunosc
În majoritatea scrierilor pe care le subsemnez, inevitabil gândurile îmi sar în lateral de subiect și mă gândesc la țara mea. Aflată într-o situație hazlie, ca să nu zic dramatică, România… Eh, România se găsește în tradiționala situație în care s-a nimerit la marii pași ai istoriei: n-avem. Noi, românii, suntem în situația copiilor săraci care privesc cum alții au și nu le vine a crede că pe restul vieții vor continua să poftească, dar să nu se ajungă vreodată, neânțelegând de ce.
De data asta nu am să scriu cu invidie. Am obosit s-o tot fac. La urma urmei, MMSC-ul este derivat din LCS-ul de clasă Freedom. O prostie. Un eșec. O decădere a arhitecturii navale. O greșeală a Statelor Unite ale Americii.
Zic bine?
Nu. Nu zic bine, pentru că mânie aș putea scrie mai pe roz legat de Littoral Combat Ship, de concept cel puțin.
Azi, însă, afirm că LCS este doar un alt eșec din categoria… Jeune Ecole.
Amin.
Știrea
Pentru că este vorba doar despre o știre, sună cam așa…
Parte a cooperării defensive și strategice cu Statele Unite ale Americii, vine o propunere din partea Marinei Elene pentru un acord de cumpărare de Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) cu scopul întineririi flotei.
Un pic mai dezvoltat, Grecia dorește un pachet care include achiziția a patru fregate MMSC, modernizarea celor patru fregate clasa MEKO și alte bunătăți.
Atena dorește ca până în anul 2030 să creeze o forță navală care, în combinație cu elicopterele antisubmarin MH-60R, să fie mai pă America, așea.
Peltea
Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) este o platformă letală, manevrabilă, multi-misiune, destinată luptei navale în operații desfășurate în apropierea litoralului sau în largul mărilor și oceanelor. MMSC a fost proiectată de la chilă pentru a face față confruntărilor maritime moderne și amenințărilor de securitate economică.
MMSC preia din capabilitățile dovedite ale U.S. Littoral Combat Ship și flexibilitatea variantei Freedom pentru a satisface cerințele marinelor internaționale.
Atât redau, că dau în diabet de la prea multă peltea.
Astăzi plouă și scriu trist.
Gen.
Ah, era să uit!
Concluzia:
Acum nu mai văd nicăieri scris faliment pe Grecia.
Iulian Iamandi
Am impresia ca palicarii joaca la cacealma. Ba cumpara de la frantuji frecate belharra si multiroale rafale, ba cumpara de la americani MMSC uri si f35, ba primesc de la EAU f16 block60(ca cica aia isi iau f35, de parca alea vin “ieri”). Baietii fac o alba neagra penibila in speranta ca sultanul se sperie si zice pas in estul mediteranei. Daca e sa vorbim de MMSC uri mie nu mi se par chiar asa proaste. Sunt niste fregate usoare decente cu vls pentru essm, searam, rachete antinava si cariciopter ASW(plus suita completa de senzori AAW, ASuW si ASW). Daca au pus din start pe ele de toate cred ca au renuntat la ideea paguboasa de modularitate. Si tinand cont de viteza mult mai mica decat a LCS urile cred ca au renuntat si la sistemul ala aiuristic de propulsie cu water jet uri. Nu m ar deranja sa aud in 2021 de o incredintare directa ptr niste barcute din astea in locul pagubosilor de la naval group. Dar tare imi e frica sa nu primim moka alea 4 LCS uri de le vor scoate americanii din inventar in primavara. Si noi le modernizam cu aia 2 melearde coco.
Pentru mine este un mister de unde are Grecia atatia bani pentru a cumpara armament nou aproape periodic. Pentru o tara saraca, care acum cativa ani se scufunda in datorii, este surprinzator.