Ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, a semnat împreună cu omologul francez, Florence Parly, la Paris, o declarație de intenție pe tema achiziționării a două fregate clasa Belharra.

Fregată clasa Belharra

Fregată clasa Belharra

Nanagiotopoulos a adăugat că este un drum lung până la o înțelegere finală, datorită aspectelor tehnice ale navelor.

Un alt subiect al discuției dintre Panagiotopoulos și Parly l-a reprezentat mentenanța avioanelor grecești Mirage de fabricație franceză.

Cei doi miniștri au discutat de asemenea și pe tema ofensivei turcești în Siria și despre evenimentele din Mediterana de Est, unde Turcia continuă cercetările ilegale pentru hidrocarburi în zona de exclusivitate economică (EEZ) a Ciprului.

În declarațiile către reporteri, după întâlnirea cu Parly, Panagiotopoulos a făcut referire la nave franțuzești și italiene în zonă, spunând că au evidențiat prezența Uniunii Europene și obiecțiile la activitățile Turciei în apele Ciprului.

Aceste comentarii au fost reproduse într-o formă eronată în presa cipriotă… unde s-a scris că ministrul grec a solicitat prezența unor nave militare străine în zonă.

Nicosia ceruse anterior un exercițiu comun în zona de exclusivitate economică a Ciprului cu forțele navale ale Franței și Italiei, însă solicitarea a fost respinsă atât de Roma cât și de Paris.

Panagiotopoulos a mai discutat cu Parly și despre cooperarea navală dintre Grecia și Franța, însă tema a fost răspunsul Greciei la solicitarea Parisului pentru patrulări în Cornul Africii.

Lăsând geopolitica la locul ei, dacă Atena va semna contractul Grecia va deveni primul client extern al Naval Group pentru fregatele din clasa Belharra, fregate comandate de Marina Franței ca Fregate de Defense et d’Intervention (FDI).

Franța are în plan achiziția a cel puțin cinci nave FDI.

Fregatele respective au un deplasament de 4000 de tone și vor fi primele nave de luptă ale Franței echipate cu radarul AESA Thales Sea Fire 500.

Navele vor dispune de un sonar montat pe cală și un armament compus din rachete navă-aer Aster 30, un tun automat de 76 de milimetri, torpile MLU 90 și rachete navă-navă MM-40 Exocet.

Fregatele FDI ar putea fi înarmate și cu rachete navale de croazieră MdCN.

Iulian Iamandi