GlobalEye

GlobalEye

Compania de apărare şi securitate Saab îşi extinde portofoliul de avertizare timpurie şi control aeropurtat odată cu introducerea sistemului multirol de supraveghere GlobalEye. Acesta combină radarul Erieye (Extended Range) şi sistemul misiune cu avionul Global 6000 de la Bombardier.

Saab este unul dintre producătorii de vârf de sisteme de avertizare timpurie şi control (AEW&C) şi are clienţi operaţionali din 8 ţări. Acum Saab dispune de o capabilitate la un nivel ridicat de sisteme multi-misiune de supraveghere. Pentru prima dată pe piaţă, GlobalEye oferă un sistem sofisticat şi de înaltă performanţă care poate efectua detectări simultane pe o rază lungă, poate urmări şi supraveghea domeniul aerospaţial, terestru şi maritim, toate printr-o singură platformă.

„Cu GlobalEye ne extindem şi ne definim oferta, ţintind clienţi care caută să-şi maximizeze investiţiile în capabilităţile AEW&C ca investiţie în beneficiul ţărilor lor”, afirmă Micael Johansson, responsabilul zonei de afaceri legate de  Electronic Defence Systems.

Multi-rolul GlobalEye detectează automat şi urmăreşte ţinte aeriene şi terestre sau martitime pe o arie extinsă. Supravegherea vehiculelor de la sol aflate în mişcare poate fi efectuată la distante mari pe o arie extinsă prin intermediul modurilor de lucru GMTI(Ground Moving Target Indicator – indicator al tintelor in miscare la sol). Cu radarul Erieye ER, procesul de detectare şi urmărire a fost îmbunătăţit considerabil în comparaţie cu radarele aeropurtate deja existente, astfel că poate detecta cele mai mici ţinte. Sistemul GlobalEye poate urmări ţinte greu observabile din aer sau de pe mare, inclusiv avioanele stealth, rachete de croazieră sau periscoape submarine, chiar şi în situatii cu bruiaj puternic.

„GlobalEye schimbă regulile „jocului” prin oferirea unei capabilităţi unice de supraveghere simultană în aer, la sol şi pe apă, într-o singură soluţie, cu posibilitatea de a schimba roluri în mod dinamic, putând fi aeropurtat în timpul orcărei misiuni”, afirmă Micael Johansson.

GlobalEye integrează o suită cuprinzătoare de senzori, inclusiv SIGINT şi un echipament avansat de autoprotecţie cu sistem dezvoltat de comandă, control şi comunicare. Disponibilitatea sistemului si eficienta din punct de vedere al consturilor, sunt asigurate de combinaţia dintre o mică amprentă organizaţională şi sportul oferit de Saab pe parcursul utilizarii in serviciu.

Saab este în măsură să ia rolul de prim contractor al acestui sistem inovator AEW&C, datorită deceniilor de expertiză şi inovaţie în tehnologia radar, precum şi datorită cunoaşterii detaliate a războiului electronic, a soluţiilor C4I şi a integrării sistem-platformă. O mare parte din sub-sistemele GlobalEye sunt obţinute din gama de produse de liderul mondial Saab.

Un element cheie al sistemului GlobalEye este avionul ultra lung curier Global 6000 produs de Bombardier. Acesta oferă tehnologie de ultimă generaţie de aparate de bord şi combină elemente precum dimensiunea ideală pentru multi-role şi sistemul avansat AEW&C cu performanţe uimitoare. Este un avion de mare viteză cu performanţe impresionante care implică costuri reduse de operară. Datorită platformei Global 6000 cu sistemul GlobalEye, misiunea poate fi extinsă până la 11 ore.

Primul client al sistemului GlobalEye îl reprezintă Emiratele Unite Arabe, care au comandat sistemul, precum şi sistemul Swing Role Surveillance (SRSS), în noiembrie 2015.

GlobalEye este o altă inovaţie a Saab în domeniul tehnologiei radar, domeniu în care Saab a adus inovaţii. Lansarea sistemului se face după recenta introducere de către Saab a noilor şi modernelor sisteme radar pentru avioane de vânătoare.

Saab este unul dintre principalii furnizori de sisteme radar din lume pentru aplicaţii aeropurtate, terestre şi navale. Compania are 60 de ani de experienţă şi peste 3000 de sisteme radar care operează în 30 de ţări.

Via:

SAAB