Publicația germană Welt a informat zilele trecute că în această vară Ucraina va recepționa primele cincisprezece sisteme de artilerie antiaeriană autopropulsată tip Gepard.

Sistemele vor proveni din inventarul armatei Germaniei.

Gepard - Black Sea Defence and Aerospace

Gepard – Black Sea Defence and Aerospace

Anunțul a fost făcut de către Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării și de omologul ucrainean Oleksiy Resnikov în urmă cu două zile.

Noul ajutor pentru Ucraina include instruirea viitorilor operatori ucraineni de către militari ai armatei Germaniei.

Pachetul de ajutorare va include aproape șaizeci de mii de proiectile de 35 de milimetri și livrarea a încă cincisprezece sisteme Gepard tot în această vară.

Conform unor surse germane, compania Krauss-Maffei Wegmann (KMW) va repara și pregăti pentru livrare către Kiev un total de cincizeci de sisteme antiaeriene mobile Gepard.

Gepard este un sistem antiaerian mobil, pe șenile, care are la bază tancul Leopard 1 a cărui turelă originală a fost înlocuită cu o alta pe lateralele căreia au fost instalate câte un tun Oerlikon Contraves calibrul 35 de milimetri cu 310 proiectile pentru trageri împotriva țintelor aeriene și 20 de proiectile perforante pentru fiecare armă în parte.

Pe fiecare laterală a turelei sunt montate câte o baterie de patru lansatoare de grenade fumigene de calibrul 76 de milimetri.

Gepard are un echipaj compus din trei militari (conductor, comandant și tunar).

Iulian Iamandi