MQ-4C Triton

Să o luăm cu începutul. În luna mai 2013, Germania a renunțat să mai cumpere 5 drone Eurohawk HALE, un tip de aparat dezvoltat în colaborare de grupul american Northrop Grumman și Cassidian(Airbus Grup) pe baza RQ-4 GlobalHawk, ce vine să înlocuiască ultimele Breguet Atlantic SIGINT a marinei germane.

Acest abandon se explică prin imposibilitatea obținerii certificării pentru EuroHawk înainte de a-i permite să evolueze în spațiul aerian european. Pentru asta, Berlinul trebuia să aloce o tranșă de 500 milioane euro, cu 50% mai mult comparativ cu valoarea comenzii inițiale. Afacerea a făcut mult zgomot la momentul respectiv, iar ministrul apărării, Thomas de la Maiziere, a fost pus in mare dificultate.

4 ani și ceva mai târziu, cum deficitul de dotare trebuia completat, Germania a luat în considerare comandarea unui număr neprecizat de drone MQ-4C Triton. Integrarea diferiților senzori va fi la fel ca pentru EuroHawk.

Informația, dată de Suddeutsche Zeitung, a fost confirmată de agentia Reuters cu surse din ministerul german al apărării. S-a mai precizat că livrarea primelor exemplare se va face după anul 2025.

MQ-4C Triton ce a fost introdus în serviciu în septembrie 2016, a fost inițial conceput pentru cerințele marinei americane. Cu o anvergură de 40 m și o lungime de 14,5 m, această drona poate zbura la o altitudine de peste 18000 m (60000 picioare), cu o viteză de 530km/h. Marina americană așteaptă 68 de exemplare ce vor fi puse “la treabă” alături de avioanele de patrulare marină P8 Poseidon. Australia a comandat 7 exemplare.

Iuliu Popovici

sursa: opex360.com