Consiliul Federal German de Securitate a aprobat exportul unei fregate clasa Meko 200 către Marina Egiptului. Fregata a fost construită de către ThyssenKrupp și costă aproximativ 500 de milioane de euro.

TCG Turgutreis

TCG Turgutreis, fregata turcească din clasa Meko 200

Presa germană anticipează că Egiptul ar mai putea cumpăra o fregată de la producător, pe lângă cea aprobată.

În ultimii ani, în dorința de a se dota cu nave militare noi, Egiptul a analizat în principal produsele franțuzești și germane. Marina egipteană operează corvete Gowind 2500 și o fregată FREMM, achiziționate din Franța.

In luna Noiembrie a nului trecut, La Tribune anunța un acord între Egipt și Germania în valoare de două miliarde de euro pentru patru fregate clasa Meko 200.

Publicația franceză informa că inițial guvernul egiptean a dorit să  achiziționeze două Meko 200, ambele construite în Germania, însă contractul a fost semnat pentru patru nave, urmând ca una dintre ele să fie construită în Egipt.

Aceeași publicație a anunțat mai târziu că acordul a fost înghețat la presiunile Arabiei Saudite, mai exact din cauza deteriorării relațiilor saudito-germane, aspect care a dus la anularea finanțării saudite pentru achiziția egiptenilor.

La finalul lunii Noiembrie însă, a fost semnat un nou contract și ThyssenKrupp a primit contractul pentru construcția a două fregate pentru Egipt.

Iulian Iamandi