Tancuri Terestre

Germania ar putea dezvolta Leopard 3

Leopard3-Modell_(2)

Leopard 3

Parlamentul German a aprobat o propunere de dezvoltare a unei noi generații de tancuri, program ce va fi cuprins în planificarea pe termen mediu al Ministerului German al Apărării.

Decizia vine în contextul tensionat al „crizei ucrainiene”, context în care numărul de 225 tancuri Leopard 2A6/7 pe care Bundeswehr-ul își propunea să le mențină operaționale ar fi devenit brusc, cam inadecvat.

Expunerea de motive din document vorbește de importanța deosebită pe care unitățile blindate o au pentru Armata Germană, acestea trebuind susținute în viitor prin dotarea cu o nouă generație de tancuri, cu atât mai mult cu cât industria militară germană ar avea capacitatea de a livra un astfel de produs.

Dezvoltarea noului tanc ar putea face obiectul unei cooperări între Franța și Germania, urmând ca undeva în jurul anului 2030 Leopard 3 să devină operațional.

sursa: defence24.pl

sursa foto: nast-sonderfahrzeuge.de

– David Victor –

7 Comments

 • Nemtii au avut un proiect mai vechi acu ceva ani, numit Neue Gepanzerte Plattformen. Cred ca rusii cu Armata lor de acolo s-au inspirat, prevedea tot asa o familie de blindate cu cat mai multe lucruri in comun, tanc, MLI, TB, vehicul de geniu etc.

  Din ce am citit (sursele sunt de obicei in germana sau rusa si nu stiu cat de bine traduce google sau mai stiu eu ce sistem d-asta) varianta de tanc ar fi avut intre 55-75 de tone, tun cu incarcare automata cal 140 mm, echipaj de doar 2 oameni aflat in cutia blindata (turela era separata, deasupra), sisteme de protectie activa, tot felul de senzori etc.
  Echipajul avea casti in genul celor de le folosesc inclusiv pilotii nostri de pe Lancer sau Socat, cu afisarea informatiilor pe casca, unde intorcea capul tragatorul se rasucea si turela cu tunul (totul era electric) etc. Desi eu as fi mentinut trei oameni in echipaj, in afara de mecanicul conductor ai doua perechi de ochi, cu un tragator la tun si altul la o mitraliera grea pe turela care sa se miste independent sau care sa se ocupe de descoperirea altor tinte, de sist de protectie, comunicatii etc, asta cred ca ar fi mai avantajos.

  Tehnologia a evoluat si mai mult de atunci, si o colaborare germano-franceza pentru a face in 15 ani de acum incolo ceva fiabil de genul asta imi pare chiar posibila.

  Macar de ar proiecta si ai nostri ceva similar (pentru TBT macar), chiar si doar pe calculator in prima faza. Ori ceva arme AT care sa poata scoate din lupta astfel de blindate (ma gandesc si la ce o sa scoata rusii poate)

  • depinde de cum se vor “orienta” proiectantii nemti
   din natura lor nu sunt …de genul sa deschida drumuri
   mai degraba perfectioneaza concepte si se axeaza pe o calitate a fabricatiei ..mai elaborata
   e si cazul tancurilor gen a 3-a
   daca e sa luam la momentul aparitiei lor leclerc probabil a fost cel mai avansat concept cu o electronica foarte evoluata in comparatie cu ceilalti
   penalizat putin la protectie ..dar foarte mobil
   leo 2 a fost probabil cel mai bine conceput pe ideea de lupta tanc vs tanc
   multi sustin ca are hibele lui la nivelul de protectie in comparatie cu abrams(in principal) si challenger..in special pe partea de protectie lateral-spate si existenta vizorului tragatorului incastrat in blindajul partii frontale
   probabil abrams e cel mai bine protejat tanc din toate cate exista in prezent ,de la nivelul conceptiei la nivelul constructiei
   merkava ,contrar a ce cred multi e dictat de cerintele specifice ale clientului si posibilitatile stricte ale industriei israeliene in acea epoca(unii sustin ca amplasarea grupului propulsor in fata nu e chiar cea mai fericita idee privind protectia ,la fel amplasarea munitiei pe partile laterale-spate)
   eu din ce am mai citit si vazut si din tendinta ultimilor ani ..vedeam viitorul tancurilor in ceva apropiat de conceptul polonezilor pl-01
   ptr ca mecatronica a evoluat exponential in ultimele decenii si permite o abordare diferita ,daca o iei de la zero
   acum ,ramane de vazut daca inginerii nemti vor merge pe o cale necunoscuta sau vor alege sa perfectioneze conceptul

 • daca macheta aia are ceva in comun cu realitatea nemtii au ramas la parerea ca “bigger is better”. Tancul din planul II pare fratele mai mare al lui Leo2 care nici el nu e un micutz.

  • unii mai de specialitate sustin ca in cazul blindajelor actuale mai mare e mai bun
   probabil din considerente de absorbtie de energie ,nu e vorba numai de densitatea materialului ptr a “impiedica” penetrarea
   oricum are ceva logica din moment ce principala amenintare ptr tancuri ar fi rachetele antitanc
   a doua ar veni din mascarea compartimentului de lupta
   turela aia pare una de abrams si la forma si proportii
   oricum daca e sa faca un leo 3 nu cred sa aiba vreo legatura figurinele cu vreo forma …a leo 3

  • si pana vor scoate ei leo 3 noi ce facem cu tancurile noastre?
   oricum probabil o sa vedem startul dupa prima aparitie publica a “armata”
   dupa aia si germanii si americanii probabil vor decide ce linie vor urma mbt-urile lor
   ca sa nu se piarda traditia razboiului rece

 • ar mai avea si Armata Romana de unde sa mai cumpere vreo 180 de Leopard-2 la mina a doua, adica 3 batalioane?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: