Ar fi fost o veste tristă. Dar nu i-a venit încă ceasul velierului german, navei surată a mândriei Forţelor Navale Române, aşa că şi Gorch Fock va trăi mai departe viaţa activă de navă emblemă aflată în continuare în serviciu.

Gorch Fock

Gorch Fock

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a anunţat că nava emblemă a Marinei Germane, velierul Gorch Fock, va avea parte de o prelungire a vieţii după un program de întinerire.

Viitorul navei Gorch Fock devenise incert după ce au fost descoperite avarii serioase în timpul unor proceduri de mentenanţă în doc, în luna Ianuarie a anului trecut.

Velierul fusese programat să rămână în şantierul naval Elsfleth pentru 17 săptămâni şi un cost de reparaţii estimat la zece milioane de euro.

În urma descoperirii unor avarii de care nu se ştiuse înainte, s-a ajuns la întârzieri şi la creşterea costurilor de reparaţii până la 35 de milioane de euro. Astfel, în luna Octombrie a anului trecut s-a stopat lucrul la navă.

Germania a trebuit să decidă dacă va scoate nava din serviciu şi va căuta înlocuitor, să închirieze o navă de la o marină parteneră sau să continue cu reparaţiile.

Pe 26 Ianuarie a venit însă vestea bună: ministrul Ursula von der Leyen a hotărât că nava Gorch Fock va rămâne în serviciu, motivând în principal valoarea istorică a velierului.

Ministrul a adăugat că această decizie va permite ţării mai mult timp pentru planificarea succesoarei navei Gorch Fock.

De asemenea, Ursula von der Leyen a anunţat că după ieşirea din reparaţii nava Gorch Fock va fi menţinută în serviciu până dincolo de anul 2030.

“It was a difficult decision to make as almost everything on the ship needs to be replaced,”  “We decided to do this because the Gorch Fock symbolizes much more than a sail training ship, she is THE sailing training ship of the navy and Germany’s ambassador on the seas to.”

A mai spus Ursula von der Leyen.

Sursa: Naval Today

Iulian Iamandi